Eero Hämeenniemi

Eero Hämeenniemi

“Kaija Saarikettu tilasi minulta kamarikonserton sooloviululle ja jousiorkesterille ja  soitti teoksen kantaesityksen Seinäjoella vuonna 1998. Lakeuden jousia johti Juha Nikkola. Konsertin jälkeen muuan rouva tuli kiittelemään minua siitä, että olin musiikissani tavoittanut etelä-pohjalaisen jousisoinnin aivan täydellisesti: ”Tämän kappaleen voivat soittaa vain etelä-pohjalaiset muusikot. Esimerkiksi Keski-Pohjanmaalla sen soittamisesta ei tulisi  mitään.” Tänä iltana KPKO:n loistavilla muusikoilla ja Tuomas Hannikaisella on oivallinen tilaisuus osoittaa, että seinäjokelaisrouva oli täysin väärässä. Rouva taisi muutenkin liioitella musiikkini paikallisväriä, koska kappaletta ovat sittemmin eri solistien kanssa menestyksellä soittaneet muun muassa australialaiset, virolaiset, bulgarialaiset, amerikkalaiset ja ruotsalaiset orkesterit.

Kamarikonserttossa on neljä lyhyehköä osaa, joista jokainen luo oman tunnelmansa. Teoksen erityispiirteisiin kuuluu se, että  sekä solisti että orkesterimuusikot saavat mahdollisuuden improvisoida vapaasti. Erityisesti solistin musiikillisen fantasian kukoistukselle olen jättänyt paljon tilaa. Olen hyvin onnellinen siitä, että kamarikonserton tilaaja ja kantaesittäjä, Kaija Saarikettu, on nyt palannut teokseni pariin. Iloitsen myös siitä, että näinä hankalinakin aikoina musiikki sentään saa elää, vaikka sitten etäyhteyksien kautta.”
– Eero Hämeenniemi

Eero Hämeenniemi (1951-) on suomalainen säveltäjä, kirjailija, improvisoiva pianisti ja Sibelius-Akatemian sävellyksen dosentti. Eero on nauttinut valtion taiteilija-apurahaa vuosina 1980-2016, joista viimeiset vuodet taiteilijaprofessorina. Viime syksynä hänelle annettiin Svenska Litteratursällskapet i Finlandin myöntämä Pacius-Palkinto.

Eero on säveltänyt laajan tuotannon kaikissa länsimaisen taidemusiikin keskeisissä muodoissa. Hänen  musiikkiaan on soitettu monissa maissa, ja hän on kiertänyt johtamansa NADA-yhteen kanssa maailmaa aina Meksikosta Intiaan.