OHJELMA

Kylä konsertti Jylhassä, kuvassa Joanna Hanhikoski ja Petri Kumela, kuva Krista Järvelä

Kyläkonsertti Jylhassä, kuvassa Joanna Hanhikoski ja Petri Kumela, kuva Krista Järvelä

 46. Kaustisen kamarimusiikkiviikko 19.–27.1.2024

Vuoden 2024 Kaustisen 46. kamarimusiikkiviikko on menestyksekkäästi takana.

Kiitokset tästä kaikesta kuuluvat niin yleisölle kuin tekijöille! Tiila Kankaan suunnittelema ohjelma upeine taitelijavieraineen sisälsi yhdeksän päivän aikana yli 20 eri tapahtumaa eri puolilla Kaustista.

Kiitokset yhteistyöstä Jylhän ja Köyhäjoen kyläyhdistyksille, yhteistyökumppaneille tuestanne ja Kaustisen kamarimusiikkiyhdistyksen tarmokkaalle talkooporukalle.

Yhdessä tehden ja yhdessä kokien, kohti seuraavaa Kaustisen kamarimusiikkiviikkoa 24.1.–1.2.2025!

Vuoden 2025 ohjelma julkaistaan loka-marraskuussa.

Tiila Kangas, kuva Susanna Salokannel

Taiteellisen johtajan tervehdys

Hyvä musiikin ystävä,

Kaustisen kamarimusiikkiviikko muistaa tänä vuonna ohjelmallaan perustajaansa, säveltäjä Pehr Henrik Nordgrenia (1944–2008). Aloitamme juhlavuoden 19.1., PH:n 80-vuotispäivänä.

Nordgren syntyi Ahvenanmaalla, kasvoi Helsingissä ja muutti vuonna 1973 Kaustiselle – ja kaustislaistui. Hän loi täällä suurimman osan laajasta tuotannostaan, johon kuului mm. kahdeksan sinfoniaa, useita laajamuotoisia vokaali- ja orkesteriteoksia, kymmeniä konserttoja eri soittimille, sävellyksiä jousiorkesterille, sooloteoksia ja kamarimusiikkia. Kamarimusiikkiviikko – jonka samainen PH siis perusti vuonna 1979 – luotaa neljää viimemainittua kategoriaa. Jo viime vuonna aloitimme Nordgrenin jousikvartettoja esittelevän sarjan, ja sitä jatketaan juhlavuoden jälkeenkin.

Kamarimusiikkiviikolla kuullaan PH:n hengessä tänäkin vuonna musiikinhistorian merkkiteoksia rinnan oman aikamme musiikin ja tilaussävellysten kanssa. Tuntui luontevalta tilata tälle vuodelle teokset PH:n ystävältä Kalevi Aholta sekä yhteistyössä ahvenanmaalaisen Katrina Kammarmusikin (joka sivumennen sanoen on saanut nimensä PH:n tädin, kirjailija Sally Salmisen Katrina-romaanista) kanssa Tanskassa asuvalta islantilais-saksalaiselta Steingrimur Rohloffilta. Pohjoismaiset säveltäjävieraathan olivat PH:n aikanakin tuttu näky Kaustisella. PH:n omaan musiikkiin nivoutuu myös hänelle merkityksellisten säveltäjien, kuten Henry Purcellin, Arvo Pärtin, Dmitri Šostakovitšin ja Ludwig van Beethovenin, musiikki. PH:n teoksia on esittämässä moni hänen luottomuusikkonsa – ilmeisimpinä esimerkkeinä tietysti Juha Kangas ja Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri, jonka nimikkosäveltäjä PH oli käytännössä vuosikymmenten ajan – mutta myös muutama sellainen taiteilija, jolle tämän viikon teokset ovat ensikosketus Nordgrenin maailmaan.

PH ja hänen musiikkinsa sijoittuivat säveltäjän elinaikanakin jossain määrin ns. establishmentin ulkopuolelle. Samaa voinee sanoa vaikkapa runoilijoista Edith Södergran ja Nils-Aslak Valkeapää, joiden runoja kuulemme PH:n säveltäminä, tai Vuoden kuvataiteilijoista, Kaarisillan taidekoulun kasvateista. Niin henkisen kuin maantieteellisenkin periferian käsite on kuitenkin – kuten Kaustisella tiedetään – suhteellinen. Oikeasti merkityksellistä on se, että kaikki mainitut taiteilijat ovat tuotannossaan ilmaisun keskeisessä ytimessä ja puhuttelevan, kestävän taiteen sisäpiiriä – kuten pieni Kaustinen on elävän musiikin merkkipitäjä.

Tänä vuonna kamarimusiikkiviikon konsertit tavoittavat poikkeuksellisen laajasti kaustislaisia lapsia ja nuoria, ja on juhlavaa, että lasten sävellytysprojekti, Uutta musiikista!, on osa ohjelmaamme. Juuri tähän vuoteen sopii myös erityisen hyvin, että Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri on tavallistakin vahvemmin läsnä Kamarimusiikkiviikolla. Toivon ja uskon, että ammennettavaa riittää iästä ja taustasta riippumatta aivan jokaiselle, joka päättää antaa itselleen (ja miksei läheiselleen!) lahjaksi osallisuuden konsertista.

Ohjelma syntyy aina yhteistyössä muusikoiden – ja Sattuman – kanssa, eikä alussa voi tarkkaan tietää, millainen kokonaisuudesta muotoutuu. Tämän vuoden versiossa valokeilassa oli toki alusta lähtien PH, mutta valaistus olisi voinut olla muunkinlainen, koska kaikki puolet hänen kamarimusiikkituotannostaankaan eivät suinkaan mahtuneet mukaan (Missä puhallinmusiikki? 90-luku?). Kuulija syventyköön niin osiin kuin kokonaisuuteen ja säätäköön valaistusta edelleen: lopulta kuva muodostuu ainutlaatuiseksi jokaisen sisimmässä ytimessä. Sinne on hyvällä musiikilla pääsy.

Kiitos, PH, Kamarimusiikkiviikostakin, ja Kaustinen tärkeän perinnön vaalimisesta!

– Tiila Kangas
taiteellisen palapelin kokoaja

Vuoden 2025 ohjelma julkaistaan loka-marraskuussa.

OHJELMA 2024

”Soitat konsa kuinkin, konsa itket, konsa tanssit”
Teemasäveltäjä: Pehr Henrik Nordgren (1944–2008)

Program på svenska, Programme in English

Perjantai 19.1.

Konserttietkot
18.00 Kahvila Fiuli, Kansantaiteenkeskus

Illan taiteilijat keskustelevat konserttiohjelmasta ja Pehr Henrik Nordgrenin jousiorkesterituotannosta. Mukana ovat Juha Kangas, Kirill Kozlovski, Kalevi Aho sekä kamarimusiikkiviikon taiteellinen johtaja Tiila Kangas.

Kirje tuolle puolenPehr Henrik Nordgren 80
19.00 Kaustinen-sali, Kansantaiteenkeskus

Juha Kangas, kapellimestari
Kirill Kozlovski, piano
Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri

Kamarimusiikkiviikon perustaja, säveltäjä Pehr Henrik Nordgren, täyttäisi tänään 80 vuotta. Viikon aloittavassa juhlakonsertissa P.H:n sekä tämän ystävän, Kalevi Ahon musiikkia tulkitsevat pianisti Kirill Kozlovski sekä P.H:n pitkäaikaisimmat yhteistyökumppanit, Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri ja kapellimestari Juha Kangas.

Ohjelma
Pehr Henrik Nordgren (19.1.1944-25.8.2008): Kuvia maaseudun menneisyydestä – vapaita mukaelmia suomalaisista kansansävelmistä jousille ja harpulle op. 139 (2006)
Pehr Henrik Nordgren: Konsertto pianolle (vasemmalle kädelle) ja kamariorkesterille, op. 129 (2004)
Kalevi Aho: Kirje tuolle puolen
Pehr Henrik Nordgren: Sinfonia jousille op.43 (1978)

Lauantai 20.1. 

Taidenäyttelyn avajaiset
15.00 Kalliosali, Kansantaiteenkeskus

Vuoden kuvataiteilijat: Kaarisilta ry:n taiteilijat

Näyttely koostuu maalauksista, piirustuksista ja keramiikasta. Kaarisillan taidestudion taidenäyttely on kunnianosoitus musiikille ja säveltäjä Pehr Henrik Nordgrenille. Näyttelyn ovat koonneet taidegraafikko Outi Kirves yhdessä kuvanveistäjä Pekka Syrjälän kanssa.
https://www.kaarisilta.fi
Näyttely on esillä 9.2. saakka ja on avoinna arkisin klo 10 – 16 sekä kamarimusiikkiviikon aikana konserttien yhteydessä.

Kwaidan-balladeja
16.00 Kaustinen-sali, Kansantaiteenkeskus

Kirill Kozlovski, piano
Tempera-kvartetti

P.H:n säveltäjänuran alkutaipaleelle kuuluivat opinnot Joonas Kokkosen johdolla sekä vuodet Japanissa, jossa säveltäjä tutustui mm. Kwaidan-balladeihin, japanilaisiin kummitustarinoihin.

Ohjelma
Pehr Henrik Nordgren: Kwaidan-balladeja pianolle (1972–77)
· Yuki-Onna op. 31 (1976)
· Rokuro-kubi op. 32 (1976)
· Jikininki op. 36 (1977)
Joonas Kokkonen: Pianokvintetto op.5 (1953)

Paneelikeskustelu
17.30 Museosali, Kansantaiteenkeskus

Kalevi Aho, Juha Kangas, Tempera-kvartetti, Kirill Kozlovski, Petri Kumela ja Mats Liljeroos

P.H:n musiikki säveltäjäkollegan ja muusikoiden silmin ja korvin – keskustelua Nordgrenin perinnöstä sekä tämän asemasta Suomen musiikkielämässä.
Vapaa pääsy

Come da lontano – kitaramusiikkia Pelimannitalolla
19.00 Pelimannitalo

Petri Kumela, kitara

PH:n luottokitaristi Kumela ja kitaramusiikkia viidensadan vuoden aikajänteellä illan päätteeksi Pelimannitalon tuvassa.

Ohjelma
Renessanssimusiikkia kitaralle, mm. John Dowland
Pehr Henrik Nordgren: Come da lontano op. 122 (2003)
Kalevi Aho: Kitarasonaatti (2019)

Pelimannijamit ja P.H.-valokuvanäyttelyn avajaiset
21.00 Ravintola Pelimanni

Kaustisen Pelimanniyhdistys ry:n jameissa soi kaustislainen pelimannimusiikki ja samalla avataan valokuvanäyttely Pehr Henrik Nordgrenista. Esillä on mm. Heikki Rissasen, Olli Ravelan ja Olli Kankaan ottamia kuvia säveltäjästä kotimaisemissaan Kaustisella ja Japanissa.
Vapaa pääsy, mahdollinen narikkamaksu

Sunnuntai 21.1.

Messu
10.00 Kaustisen kirkko

Tempera-kvartetti avustaa

Ensimmäinen ja viimeinen
15.00 Kaustisen kirkko

Tempera-kvartetti
· Laura Vikman, viulu
· Silva Koskela, viulu
· Tiila Kangas, alttoviulu
· Ulla Lampela, sello

Sunnuntai-iltapäivän hiljentyminen: P.H:n jousikvartettosarjan aloitus ja lopetus säveltäjälle läheisen musiikin ympäröimänä Kaustisen ainutlaatuisesti soivassa kirkossa.

Ohjelma
Henry Purcell: Fantazia a 4 g-molli Z735
Pehr Henrik Nordgren: Jousikvartetto nro 1 op.2 (1967)
Kalevi Aho: Sumussa (ke., Kaustisen kamarimusiikkiviikon tilaus)
Dmitri Šostakovitš: Jousikvartetto nro 1 C-duuri, op. 49
Arvo Pärt: Da pacem Domine
Pehr Henrik Nordgren: Jousikvartetto nro 11 op.144 (2008)

Konserttia tukevat Svenska Kulturfonden sekä Suomen kulttuurirahaston Keski-Pohjanmaan rahasto.

Maanantai 22.1.

Pienet otukset (konsertti perheen pienimmille)
10.30 Kaustisen kirjasto 

Petri Kumela, kitara

Laura Ruohosen runoja teoksesta Opus Otus, lukija Tiila Kangas

Kitaristi Petri Kumelan ja aikamme säveltäjien yhteistyönä syntynyt joukko soivia pieniä eläimiä valtaa Kaustisen kirjaston aamupäivän koko perheen konsertissa! Vapaa pääsy

Musiikkilukion ilta
19.00 Kaustinen-sali, Kansantaiteenkeskus

Musiikkilukion opiskelijoiden perinteinen konsertti, jossa musiikin eri tyylilajit kohtaavat ja tunnelma on taatusti katossa! Illan juontaa Kreeta-Maria Kentala, joka viime vuonna nimitettiin vuoden alumniksi.
Lue tästä Ville Kiviojan kirjoitus: “Lukioikäisen muistot säveltäjästä”.
Lue tästä Taina Lehtosen kirjoitus: “
Pehr Henrik Nordgren Kaustisen musiikkilukion yhteistyökumppanina 1978-”

Tiistai 23.1.

Kyläkonsertti
18.00 Jylhän kylätalo

Petri Kumela, kitara
Joanna Hanhikoski, sello (Vuoden nuori taiteilija) 

Ohjelma
Kitara- ja sellomusiikkia yhdessä ja erikseen, mm. Pehr Henrik Nordgren, John Dowland, Manuel de Falla. Tilaisuus alkaa Jylhän kyläyhdistyksen järjestämällä kahvitarjoilulla (vapaaehtoinen kahviraha).

Keskiviikko 24.1.

Kamarimusiikki-iltamat
18.00 Köyhäjoen Mäntymaja

Kamus
Petri Kumela, kitara

Joanna Hanhikoski, sello (Vuoden nuori taiteilija)
Gabriel Kivivuori Sereno, baritoni (Vuoden nuori taiteilija)
Erkki Virkkala ja Iikka Huntus, viulu
Tiila Kangas, juonto

Festarin puolimatkan krouvi on tänä vuonna Köyhäjoen Mäntymaja, jossa viihdytään monenlaisen kamarimusiikin parissa iltamien hengessä.
Juhlapuhujana on “kotiseutuihminen” Antti Huntus ja ilta päättyy tansseihin Köyhäjoen pelimannien tahdittamina.
Ohjelmassa mm. sovituksia tanskalaisista kansanlauluista jousikvartetille sekä 
Joaquín Rodrigon ja Manuel de Fallan musiikkia.

Torstai 25.1.

Koulukonsertti (avoin yleisölle)
10.00 Puumalan koulu
12.00 Friiti-sali, Järvelän koulu

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri & Uutta musiikista!

Maakunnan ylpeys, Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri, musisoi Kaustisen koululaisille ja muullekin kylien väelle pitkin pitäjää. Mukana myös kaustislaisia lapsia ja Uutta musiikista!  -sävellytyshanke!
Vapaa pääsy

Uutta musiikista! -sävellytyshanketta tukee Suomen kulttuurirahaston Keski-Pohjanmaan rahasto.

Konserttietkot
18.00 Kahvila Fiuli, Kansantaiteenkeskus

Illan taiteilijat ja säveltäjä Steingrimur Rohloff esittäytyvät, Tiila jututtaa

Kamus
19.00 Kaustinen-sali, Kansantaiteenkeskus

Terhi Paldanius, viulu
Jukka Untamala, viulu
Jussi Tuhkanen, alttoviulu
Petja Kainulainen, sello

Viikon toinen jousikvartettivieras, Kamus, tarjoilee musiikkia neljältä vuosisadalta – mukana myös uunituore tilaussävellys.

Ohjelma
Kaija Saariaho: Aure (2011) viululle ja sellolle
Pehr Henrik Nordgren: Jousikvartetto nro 5 op. 69 (1986)
Steingrimur Rohloff: Jousikvartetto nro 2, ke. (Kaustisen kamarimusiikkiviikon ja Katrina Kammarmusikin yhteistilaus)
Ludwig van Beethoven: Jousikvartetto C-duuri op. 59 nro 3, ”Razumovsky”

Konserttia tukevat Svenska Kulturfonden sekä Suomen kulttuurirahaston Keski-Pohjanmaan rahasto.

Perjantai 26.1.

Konserttietkot
18.00 Kahvila Fiuli, Kansantaiteenkeskus

 Illan taiteilijat esittäytyvät, Tiila jututtaa

Livet
19.00 Kaustinen-sali, Kansantaiteenkeskus

Gabriel Kivivuori Sereno, baritoni (Vuoden nuori taiteilija)
Pia Freund, sopraano
Petri Kumela, kitara
Joanna Hanhikoski, sello (Vuoden nuori taiteilija)
Kirill Kozlovski, piano

P.H:n laulumusiikkia, elämän valoja ja varjoja ja lopulta kirkas päätös Beethovenin sellosonaatin sävelin.

Ohjelma
Pehr Henrik Nordgren: As in a Dream sellolle ja pianolle op. 21 (1974)
Steingrimur Rohloff: Cocoons soolokitaralle (1997)
Positive soolokitaralle (2022)
Pehr Henrik Nordgren: Lávllaráidu Nils-Aslak Valkeapää divttai’e (Laulusarja Nils-Aslak Valkeapään runoihin) baritonille, sellolle ja pianolle, op. 45 (1978)

Pehr Henrik Nordgren: Kaksi laulua sarjasta Fyra sånger till dikter av Edith Södergran op. 58 (1982)
· Livet
· Helvetet
Ludwig van Beethoven: Sonaatti sellolle ja pianolle D-duuri, op. 102 nro 2

Lauantai 27.1.

Try me Good King
15.00 Kaustinen-sali, Kansantaiteenkeskus

ESITYSDRAMATURGIA & OHJAUS: Kati Outinen
KOREOGRAFIA: Minna Tervamäki

Pia Freund, sopraano
Kati Outinen, näyttelijä
Minna Tervamäki, tanssija
Pauliina Fred, traverso & nokkahuilu
Louna Hosia, viola da gamba
Petteri Pitko, cembalo 

Esitys vallasta, rakkaudesta ja naisen asemasta eri aikoina: Henrik VIII:n vaimojen kirjeet ja mestauslavalla lausutut sanat ovat amerikkalaisen Libby Larsenin laulusarjan Try Me, Good King pohjana. Mukana myös tanssia sekä renessanssin ja barokin ajan musiikkia.

Hyvän olon hetki Minnan kanssa
17.00 Museosali

Lempeä liikuntatuokio elävän musiikin kera

Minna Tervamäen kehonhuollon filosofia on “Joustava mieli joustavassa kehossa”. Tämä tuokio on aivan erilainen konsertti tai hyvänolon hetki. Osallistujat ovat aivan lähellä muusikoita ja pääsevät kokemaan saman, kuin tanssija esiintyessään muusikoiden kanssa.

Muusikot: Pauliina Fred, barokkihuilu ja Louna Hosia, viola da gamba, soittavat rauhoittavaa sekä tanssillista ranskalaista, saksalaista ja englantilaista barokkimusiikkia (mm.Bach, Hotteterre, Hume). Huilun ja gamban yhteissointi on hyvin miellyttävä ja kokonaisvaltainen kokemus. Minna Tervamäen ammattimaisen, rennon ja innostavan ohjauksen kautta kuka tahansa löytää itsestään lempeää liikettä. Liikkeet ovat kehoa avaavia, lisäävät liikkuvuutta ja joustavuutta.

Normaali, mukava vaatetus riittää.
Vapaa pääsy konserttivieraille

Kamarimusiikkitalkoot
18.00 Kaustinen-sali, Kansantaiteenkeskus

Paikalliset muusikot ja viikon taiteilijat kohtaavat perinteikkäässä festivaalihuipennuksessa, Kamarimusiikkitalkoissa.
Konsertissa kuullaan Uutta musiikista! -sävellytysprojektin satoa, jossa säveltäjä Minna Leinonen ja  muusikkotyöryhmä on työstänyt kaustislaisten lasten kanssa näiden omia sävellyksiä lukuvuoden 2023–24 aikana.

Juontajana Kaustisen kamarimusiikkiviikkojen konkari, Jari Valo! Koonneet Jari Valo ja Tiila Kangas

Ohjelma
Mozartin synttärit, PeeHoo ja lasten sävellytysprojekti Uutta musiikista!

Uutta musiikista! -sävellytyshanketta tukee Suomen kulttuurirahaston Keski-Pohjanmaan rahasto.

Ohjelmanmuutokset mahdollisia.

Kamarimusiikkiviikon jatkot

Musiiki ry:n järjestää konserttien jälkeiset Kamarimusiikkiviikon jatkot Ravintola Pelimannissa klo 21.30

pe 26.1. Jamimannit
la 27.1. Vetelin Kruusauspelimannit