Eeva Oksala

Eeva Oksala: Kuva Studio Amanda

Viulisti, musiikin tohtori, Eeva Oksala on monipuolinen esiintyjä, solisti sekä orkesteri- ja kamarimuusikko. Hän aloitti viulunsoiton 4-vuotiaana isoisänsä Simo Oksalan johdolla. Tampereen Konservatorion kautta tie vei Sibelius-Akatemiaan, jossa Oksala opiskeli vuosina 2002-2008 esittävän säveltaiteen koulutusohjelmassa professori Mi-Kyung Lee ja professori Kaija Saariketun johdolla. 

Keväällä 2018 Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa tarkastetussa taiteellisessa tohtorintutkinnossaan Oksala syventyi muusikon esiintyjyyteen ja sen kehittymiseen vaikuttaviin tekijöihin. Oksalan viiden konsertin sarja koostui kansanmusiikkivaikutteisesta viulu- ja kamarimusiikista ja kirjallisessa tutkielmassaan Kohtaamispisteessä – Kohti uudenlaista esiintyjyyttä Oksala tutki, miksi monipuolinen toiminta eri musiikin lajien parissa sai hänen esiintyjyytensä näyttäytymään uudessa valossa. Oksala on luennoinut aiheesta mm. Osaavasti eteenpäin -seminaarissa Tampereella, Sibelius-Akatemian tohtorikoulujen tutkimuspäivillä ja Sibelius-Akatemian esiintymisvalmennuksen kursseilla. Oksala suunnitteli ja toteutti opintojensa osana (Sibelius-Akatemian kehittämiskeskuksen tuella) hoitolaitoksiin suuntautuneen Kohti uudenlaista esiintyjyyttä -projektin (2015-2016) ja tutkimusmatkan Romaniaan (2013).

Eeva Oksala, kuva: Studio Amanda

Eeva Oksala on esiintynyt useilla suomalaisilla ja kansainvälisillä musiikkifestivaaleilla mm. Helsingin juhlaviikoilla, Crusell-viikoilla, Oulun musiikkijuhlilla ja Round Topin kansainvälisellä musiikkifestivaalilla Texasissa. Helsingin juhlaviikkojen Ateljee-sarjassa vuosina 2012–2014 Oksala esiintyi mm. Steven Isserliksen, Pierre-Laurent Aimardin, Matthew Barleyn ja Viktoria Mullovan kanssa. Syksyllä 2018 Oksala kantaesitti Timo Alakotilan 4. viulukonserton ”Between three worlds” Helsingin poliisisoittokunnan solistina.  

Eeva Oksalan toiminnan kulmakivi on itäeurooppalaisesta romani- ja virtuoosimusiikista inspiroitunut Finngips-yhtye, jonka hän perusti yhdessä haitaristi Sami Varvion kanssa vuonna 2004. Yhtyeen esiintymiset ovat saaneet ylistäviä arvioita mm. Suomessa ja Saksassa. Monipuolinen toiminta eri musiikin lajien parissa on johdattanut Oksalan mukaan useisiin suuriin musiikkiteatteriproduktioihin sekä erilaisiin klubi-, tori- ja tilausesiintymisiin. Oksala toimi myös Kangasalan salonkimusiikin taiteellisena johtajana vuosina 2012-2016. Oksalalle on myönnetty Suomen Kulttuurirahaston yksivuotinen taiteilija-apuraha vuosina 2012 ja 2014. Lisäksi hänen toimintaansa ovat tukeneet viime vuosina Wegelius-säätiö, Kesko, Pro Musica -säätiö, Tampereen kaupunki ja Sibelius-Akatemia. Eeva Oksala soittaa Suomen Kulttuurirahaston omistamalla ranskalaisella Pierre&Hippolyte Silvestre -viululla, (Lyon 1838).

Taiteilijan www -sivut: Eeva Oksala