LÄHIKUVASSA SÄVELTÄJÄ PEHR HENRIK NORDGREN

Järjestyksessään 46. Kaustisen Kamarimusiikkiviikon runsas ohjelma on yksi osoitus siitä, kuinka pieni Kaustinen on elävän musiikin merkkipitäjä. Perinnettä kunnioitetaan ja se elää tätä päivää yhdessä tehden ja eteenpäin katsoen. Tiila Kankaan suunnittelema viikon ohjelma sisältää kantaesityksiä, musiikkiteatteria, koulu- ja päiväkotikonsertteja, iltamat, kyläkonsertteja, paneelikeskustelun, konserttietkoja, taidenäyttelyn sekä tietysti Kamarimusiikkitalkoot ja Musiikkilukion illan. Vuoden kuvataiteilijoina ovat Kaarisilta ry:n taiteilijat, ja näyttely on Kaustisen kansantaiteenkeskuksen Kalliosalissa. ”Superlauantait” sisältävät useita tapahtumia päivän aikana. Esim. jälkimmäisenä lauantaina yhteislipulla pääsee Try Me, Good King -esitykseen ja Kamarimusiikkitalkoisiin.

PH Nordgren, kuva Aki Paavola
PH Nordgren, kuva Aki Paavola

Kaustisen kamarimusiikkiviikko muistaa tänä vuonna ohjelmallaan perustajaansa, säveltäjä Pehr Henrik Nordgrenia (1944–2008). P.H. syntyi Ahvenanmaalla, kasvoi Helsingissä, muutti vuonna 1973 Kaustiselle – ja kaustislaistui. Siellä syntyi myös suurin osa hänen laajasta tuotannostaan.

Kamarimusiikkiviikko käynnistyy 19.1., P.H:n 80-vuotispäivänä Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin juhlakonsertilla, jonka johtaa itseoikeutetusti orkesterin kunniakapellimestari Juha Kangas. Ohjelma sisältää Nordgrenin keskeistä jousiorkesterimusiikkia eri vuosikymmeniltä sekä Kalevi Ahon teoksen Kirje tuolle puolen. Konsertin solistina on Kirill Kozlovski, joka soittaa Nordgrenin Konserton pianolle (vasemmalle kädelle) ja kamariorkesterille vuodelta 2004. Päätteeksi kuullaan suomalaisen jousiorkesteriteosten klassikoihin lukeutuva Sinfonia jousille vuodelta 1978.

Tempera-kvartetti, kuva Matti Järvi
Tempera-kvartetti, kuva Matti Järvi

Vuoden 2024 kamarimusiikkiviikolla kuullaan Nordgrenille merkityksellisten säveltäjien, kuten Henry Purcellin, Arvo Pärtin, Dmitri Šostakovitšin ja Ludwig van Beethovenin musiikkia. Pääosassa on kuitenkin Pehr Henrik Nordgrenin kamarimusiikkituotanto eri kokoonpanoille, kuten esim. laulusarjat Nils-Aslak Valkeapään ja Edith Södergranin runoihin sekä kolme hänen jousikvartettoaan. Kvartetoista ensimmäinen ja viimeinen kuullaan Kaustisen kirkossa Tempera-kvartetin soittamana sunnuntaina 21. tammikuuta. Tempera-kvartetin yhteistyö Nordgrenin kanssa hänen viimeisinä elinvuosinaan tuotti kolmen kvarteton kantaesitykset sekä niistä kahden levytykset.

Petri Kumela, kuva Jonne Räsänen
Petri Kumela, kuva Jonne Räsänen

Yksi viikon taiteilijoista on P.H:n luottomuusikko, kitaristi Petri Kumela. Hän esiintyy Kaustisella viikon mittaan mm. lastenkonserteissa ja kyläkonserteissa aloittaen urakkansa lauantai-iltana soolokonsertilla Pelimannitalossa. Kaustisen kirjastossa pidettävissä päiväkotikonserteissa Kumela esittää musiikkia ja runoja palkitulta levyltään ”Pieniä Otuksia – musiikillinen bestiaari”. Se sisältää 35 eläinminiatyyriä kitaralle, jokainen eri säveltäjältä. Tiila Kangas lukee musiikin pohjalta tehtyä Laura Ruohosen runokirjaa Opus Otus.

Viikon toinen kvartettivieras on Kamus. Se on vakiinnuttanut paikkansa Suomen musiikkielämän huipulla aktiivisella toiminnallaan, mm. Meidän Festivaalin johdossa. Kvartetti esiintyy Kaustinen-salin konsertin lisäksi keskiviikon Kamarimusiikki-iltamissa Köyhäjoen Mäntymajalla.

Vuoden nuoret taiteilijat ovat kokkolalaislähtöinen sellisti Joanna Hanhikoski ja viime kesän Timo Mustakallio-kilpailussa palkittu baritoni Gabriel Kivivuori Sereno. He esiintyvät viikon aikana kyläkonserteissa, kamarimusiikki-iltamissa, talkookonsertissa sekä perjantain Kaustinen-salin konsertissa Livet. Tässä konsertissa kuultavista Pehr Henrik Nordgrenin teoksista ansaitsee erityishuomion Lávllaráidu Nils-Aslak Valkeapää divttai’e (Laulusarja Nils-Aslak Valkeapään runoihin) baritonille, sellolle ja pianolle, op. 45 (1978).

Klassisen musiikin huipputekijöiden lisäksi Kaustinen-salissa esiintyvät teatteri -ja tanssitaiteen valovoimaiset tähdet, näyttelijä Kati Outinen ja tanssija Minna Tervamäki.

Try Me Good King, kuva Minna Hatinen
Try Me Good King, kuva Minna Hatinen

Loistoarviot  saanut teatteria, tanssia ja musiikkia sisältävä esitys, Try Me Good King käsittelee valtaa, rakkautta ja naisen asemaa eri aikoina. Se sai ensi-iltansa vuonna 2021 ja on sen jälkeen nauttinut suurta suosiota lukuisilla musiikki- ja teatterifestivaaleilla eri puolilla Suomea. Monitaiteellinen teos pohjautuu Libby Larsenin laulusarjaan ja mukana on musiikkia myös renessanssin ja barokin ajalta.

Kantaesitykset

Viime vuonna alkanut tilausteosten sarja, jonka tarkoitus on luoda uusia jousikvartettoja klassikkoteosten rinnalle, täydentyy kahdella kantaesityksellä. Niiden säveltäjät ovat Tanskassa asuva islantilais-saksalainen Steingrimur Rohloff sekä Kalevi Aho, joka juhlii 75-vuotispäiväänsä maaliskuussa 2024. Molemmat säveltäjät saapuvat Kaustiselle ja ovat tavattavissa viikon taiteellisen johtajan, Tiila Kankaan vetämillä konserttietkoilla, jotka järjestetään aina tuntia ennen Kaustinen-salin konserttien alkamisaikaa. Kalevi Aho, P.H:n läheinen ystävä ja säveltäjäkollega, osallistuu myös lauantain alkuillan paneelikeskusteluun yhdessä viikon taiteilijoiden kanssa.

Tänä vuonna kamarimusiikkiviikon konsertit tavoittavat poikkeuksellisen laajasti kaustislaisia lapsia ja nuoria. Lukuvuoden 2023–24 aikana on yhteistyössä alueen eri oppilaitosten kanssa toteutettu Uutta musiikista! -sävellytysprojekti. Säveltäjä Minna Leinonen ja muusikkotyöryhmä ovat työstäneet kaustislaisten lasten kanssa näiden omia sävellyksiä. Ne esitetään koulukonserteissa ja Kamarimusiikkitalkoissa.