POHJOISMAISTA VIRTAA TALVEEN

Kaustisen 45. kamarimusiikkiviikon ohjelma julkistetaan perjantaina, 28.10.22 Pesolan kahvilassa klo 13.00. Tilaisuus on osa Kaustisen Taiteen päivän ohjelmaa, ja musiikkiesitysten lisäksi kamarimusiikkiviikkoa järjestävän yhdistyksen aktiivijäsenet kertovat tammikuussa alkavan juhlaviikon monipuolisesta sisällöstä. 

Tiila Kangas, kuva Martti Järvi

Kaustisen kamarimusiikkiviikko järjestetään seuraavan kerran 27.1.– 4.2.2023 ja se avaa alttoviulisti Tiila Kankaan kauden viikon taiteellisena johtajana. Ohjelmassa on niin barokkia kuin romantiikan helmiä, ja viikon aikana kuullaan eri puolilla Kaustista kymmenen konserttia, joista löytyy mielekästä kuultavaa niin lapsille kuin aikuisille. Yleisölle järjestettävissä konsertti-introissa voi tavata viikon taiteilijoita sekä kerrotaan ohjelmasta. Tulevina vuosina ohjelmiston keskiössä ovat Pehr Henrik Nordgrenin yksitoista jousikvartettoa. Niistä ensimmäisenä kuullaan Motiv-kvartetin esittämänä vuonna 1983 sävelletty neljäs jousikvartetto. 

MOTIV, kuva Juuso Westerlund

Motiv-kvartetti konsertoi Kaustinen-salissa sunnuntaina 29.1. Siellä kantaesityksensä saa Kaustisen kamarimusiikkiyhdistyksen tilausteos, jonka on säveltänyt ruotsalainen Britta Byström. Kvartetissa soittavat maamme eturivin muusikot: Pekko Pulakka on Suomen Kansallisoopperan orkesterin konserttimestari. Essi Höglund on nuoren polven lahjakkaimpia viulisteja ja tuttu mm. Kokkolan Syyskamarin kuulijoille. Jakob Dingstad on Radion sinfoniaorkesterin sooloalttoviulisti ja Lauri Kankkunen Helsingin kaupunginorkesterin soolosellisti

Perinteiset Musiikkilukion ilta ja Kamarimusiikkitalkoot kehystävät monipuolista konserttiviikkoa. Viikon kuvataiteilijoina ovat pohjalaistaustaiset Anni Laukka sekä Leif Strengell ja heidän yhteisnäyttelynsä on esillä Kansantaiteenkeskuksen Kallio-salissa.

Torbjörn Näsbom

Ruotsalainen avainviulisti Torbjörn Näsbom ahkeroi festivaalilla koko viikon. Pelimannitalon soolokonserttinsa lisäksi hän kiertää soittamassa kylä- ja koulukonsertteja yhdessä viikon nuoren taiteilijan, kontrabasisti Veikko Virkkalan kanssa.

Aurinkokuninkaan oikut, kuva Jaakko Paarvala

Piristyksen maanantai-iltaan tuo dramatisoitu konsertti koko perheelle, Aurinkokuninkaan oikut. Se kertoo 1600-luvulla Ranskaa hallinneen Aurinkokuningas Ludvig XIV:n elämästä Versailles’n hovissa. Barokin ajan musiikkia kuullaan myös 20-vuotisjuhlavuottaan viettävän Baccano-yhtyeen konsertissa lauantai-iltana Kaustisen kirkossa. Keskiviikkoiltana rentoudutaan ravintola Pelimannissa, kun Jazzduo Eero Savela ja Simo Laihonen esiintyy, soittiminaan trumpetti ja lyömäsoittimet. Torstaina konsertoi huippusopraano Helena Juntunen yhdessä pianisti Eveliina Kytömäen kanssa. Heidän kanssaan esiintyy myös toinen viikon nuorista taiteilijoista, Kokkolasta kotoisin oleva käyrätorvisti Iiro Koskinen. Kamarimusiikkiviikon vakiovieraan, Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin kanssa esiintyy ensimmäistä kertaa Kaustisella orkesterin taiteellinen johtaja, viulisti Malin Broman. Kamarimusiikkiviikon kantaesitysten sarja täydentyy upeasti, kun KPKO kantaesittää konsertissa tilausteoksensa, Sebastian Fagerlundin Beneath.