Rebecka Sofia Ahvenniemi

Rebecka Ahvenniemi, kuva Monika Kolstad

Rebecka Sofia Ahvenniemi (s. 1982) on Norjassa asuva säveltäjä ja filosofi. Monet Ahvenniemen teoksista keskittyvät katoaviin ja lähes huomaamattomiin musiikillisiin vivahteisiin, kuten hengitykseen ja artikulaatioon, osana ilmaisua.

Ahvenniemi on kulttuuripoliittisesti aktiivinen. Suuremmat yhteiskuntaa ja sen kehitystä koskevat kysymykset ovat läsnä myös hänen sävellystyösssään, josta esimerkkeinä voi mainita “An Anarchist’s Love Letter to a Conservative” (2020) ja “Requiem for Mimì and Other Women Who Died in Opera” (2021). Ahvenniemi puoltaa käsitystä, jonka mukaan musiikki ei ole neutraali ilmaisun muoto. Musiikki on välttämättä yhteiskunnallista, ja erilaiset konnotaatiot ovat läsnä niin musikaalisessa ilmaisussa kuin esimerkiksi notaation valinnassa. Säveltäjän työ on aina myös tulkitsijan työtä.

Ahvenniemi on opiskellut sävellystä (MA) ja filosofiaa (MA ja PHD) Norjassa Bergenin yliopistossa, Helsingin yliopistossa, Saksassa Freien yliopistossa ja New Yorkissa Columbian yliopistossa. Hän on myös ollut aktiivinen kirjoittajana ja julkaissut useita esseitä, musiikkikritiikkejä ja artikkeleita. Ahvenniemi on opettanut sävellystä ja filosofiaa muun muassa Bergenin yliopistossa.

Vuonna 2019 Ahvenniemi julkaisi soololevyn Tacit-Citat-ion, joka sisältää yksitoista kamarimusiikkikappaletta erilaisille kokoonpanoille. Hänen musiikkiaan on esitetty kansainvälisesti erilaisilla festivaaleilla muun muassa Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Iso-Britanniassa, USA:ssa ja Kanadassa.

Lisää tietoa: https://rebeckaahvenniemi.com