Soitat konsa kuinkin, konsa itket, konsa tanssit

TIEDOTE 17.1.2024

“Soitat konsa kuinkin, konsa itket, konsa tanssit”

Try Me Good King, kuva Minna Hatinen
Try Me Good King, kuva Minna Hatinen

Kamarimusiikkiviikko käynnistyy juhlavasti Kaustinen-salissa perjantaina, 19.1. Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri soittaa kotisäveltäjänsä Pehr Henrik Nordgrenin keskeistä jousiorkesterimusiikkia kunniakapellimestari Juha Kankaan johdolla. Konsertin aloittaa Kaustisella ensi kertaa kuultava Kuvia maaseudun menneisyydestä – vapaita mukaelmia suomalaisista kansansävelmistä jousille ja harpulle op. 139 vuodelta 2006. Teoksen osat pohjautuvat vanhoihin kansansävelmiin, mm. inkeriläiseen itkuvirteen ja Tiila Ilkalta tallennettuun rekilauluun. Finaalin polska- ja marssiaiheet ovat peräisin pohjalaiselta mestaripelimanni Elias Tallarilta. Toinen osa, Karja ja paimenet joen rannalla, perustuu A.O. Väisäsen inkeriläiseltä lammaspaimenelta Mihail Ontrolta tallentamiin melodioihin. Tältä paimenelta on peräisin koko sarjan ja myös tämän vuoden kamarimusiikkiviikon motto: ”Soitat konsa kuinkin, konsa itket, konsa tanssit.”

Konsertin solistina on pianisti Kirill Kozlovski, joka soittaa Nordgrenin Konserton pianolle (vasemmalle kädelle) ja kamariorkesterille vuodelta 2004. Kirill Kozlovski on myös cembalisti ja valmistunut musiikin tohtoriksi Sibelius-Akatemiasta. Hän esiintyy kamarimusiikkiviikolla useaan otteeseen; lauantain iltapäiväkonsertissa Kwaidan-balladit, seuraavan perjantain konsertissa Livet sekä Kamarimusiikkitalkoissa.

Säveltäjä Kalevi Aho oli Pehr Henrikin läheinen ystävä ja kollega. Hän osallistuu myös lauantain paneelikeskusteluun, jonka aiheena on P.H. Nordgrenin perintö ja asema Suomen musiikkielämässä. Viikon aikana kuullaan kolme Kalevi Ahon teosta: ”Kirje tuolle puolen” jousiorkesterille, soolokitarasonaatti sekä Kaustisen kamarimusiikkiviikon tilausteos, “Sumussa” jousikvartetille.

Muita viikon huippuesiintyjiä ovat kitaristi Petri Kumela, Tempera-kvartetti, Kamus, viikon nuoret taiteilijat sellisti Joanna Hanhikoski ja baritoni Gabriel Kivivuori Sereno sekä sopraano Pia Freund. Tiila Kankaan suunnitteleman viikon ohjelmaan kuuluvat myös koulu- ja päiväkotikonsertit, kamarimusiikki-iltamat Köyhäjoen Mäntymajalla, kyläkonsertti Jylhässä, konserttietkot Kansantaiteenkeskuksellla, taidenäyttely sekä tietysti Kamarimusiikkitalkoot ja Musiikkilukion ilta. Vuoden kuvataiteilijoina ovat Kaarisilta ry:n taiteilijat, ja näyttely on esillä Kaustisen kansantaiteenkeskuksen Kalliosalissa.

Kamarimusiikkiviikko päättyy toisen superlauantain, 27.1. tapahtumiin Kansantaiteenkeskuksella. Eturivin amerikkalaisiin säveltäjiin lukeutuva Libby Larsen (s. 1950) valitsee teoksiinsa universaaleja aiheita. Hänen vuonna 2001 kantaesitetty laulusarjansa Try Me Good King perustuu Henrik VIII:n vaimojen kirjeisiin ja mestauslavalla lausuttuihin sanoihin. Säveltäjä sovitti teoksen Pia Freundin pyynnöstä sopraanolle ja periodi-instrumenteille. Teoksen musiikin lähtökohtana on mm. John Dowlandin, Thomas Campianin ja Michael Praetoriuksen lauluja 1500- ja 1600-luvuilta. Vuonna 2021 valmistuneessa näyttämöversiossa näille naisille äänen antavat sopraano Pia Freund, tanssija-koreografi Minna Tervamäki ja näyttelijä Kati Outinen, joka vastaa myös kokonaisdramaturgiasta. Työryhmän muusikot ovat Pauliina Fred (traverso ja nokkahuilut), Petteri Pitko (cembalo) ja Louna Hosia (viola da gamba). Teos yhdistää vanhaa ja nykymusiikkia, historiaa ja nykyaikaa, eri taiteenaloja ja aistikokemuksia. Esityksen yleisöllä on oma roolinsa sekä hääväkenä että mestausyleisönä, kun pöydällä ja sen ääressä nautitaan hääateria ja mestataan tarpeettomia kuningattaria.