Tempera-kvartetti

Tempera-kvartetti, kuva Matti Järvi
Tempera-kvartetti, kuva Matti Järvi

Laura Vikman, viulu
Silva Koskela, viulu
Tiila Kangas, alttoviulu
Ulla Lampela, sello

25-vuotisjuhlaansa äskettäin viettänyt Tempera-kvartetti on konsertoinut kotimaan ohella valtaosassa Euroopan maita – erityisen paljon Benelux-maissa ja Saksassa – sekä Japanissa, Yhdysvalloissa ja Arabiemiraateissa. Kvartetin levytykset Jean Sibeliuksen koko jousikvartettotuotannosta (BIS) sekä Pehr Henrik Nordgrenin 10. ja 11. jousikvartetosta (Alba) ovat saaneet laajalti kiitosta. Tempera-kvartetti on kantaesittänyt lukuisia teoksia, mm. Pehr Henrik Nordgrenin kolme viimeistä jousikvartettoa (nrot 9–11), jotka on myös omistettu yhtyeelle. Kvartetti toimi kollektiivisesti Riihimäen Kesäkonserttien taiteellisena johtajana vuosina 2004–2007.

Tempera-kvartetti perustettiin vuonna 1997 Sibelius-Akatemiassa, ja yhtyeen muodostumiselle ja kehitykselle ratkaisevan tärkeitä olivat, paitsi soittajien into, Risto Fredrikssonin kamarimusiikkitunnit. Myös Paavo Pohjola oli tärkeä vaikuttaja kvartetin varhaisina vuosina. Kvartetti opiskeli sittemmin kamarimusiikkia myös Lontoon Royal Collegessa, Edsbergs Musikinstitutissa ja lukuisilla mestarikursseilla. Yleisön tietoisuuteen kvartetti ponnahti tultuaan valituksi Finland Festivals –ketjun Vuoden nuoreksi taiteilijaksi 2001 sekä European Concert Hall Organizationin Rising Stars –konserttisarjaan kaudeksi 2000–2001, jolloin yhtye debytoi mm. Carnegie Hallissa, Wienin Musikvereinissa, Amsterdamin Concertgebouw’ssa ja Lontoon Wigmore Hallissa.

Laura Vikman toimii Radion Sinfoniaorkesterin 2. viulun äänenjohtajana. Lisäksi hän on kysytty solisti ja kamarimuusikko, ja hän opettaa Sibelius- Akatemiassa ja Tampereen Musiikkiakatemiassa.

Silva Koskela on viulunsoiton lehtori Tampereen konservatoriossa.

Tiila Kangas soittaa Helsingin kaupunginorkesterissa ja lisäksi mm. Helsingin Barokkiorkesterissa. Tiila on vuodesta 2023 toiminut Kaustisen kamarimusiikkiviikon taiteellisena johtajana.

Ulla Lampela soittaa Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterissa sekä lisäksi mm. KAAÅS-triossa.

www.temperaquartet.net