Taiteen valoa talven keskelle!

Kaija Saarikettu, kuva Jussi Tuuri

Keski-Pohjanmaan ainutlaatuinen kulttuurikehto Kaustinen on jälleen pakattu täyteen taide-elämyksiä! Taiteellisen johtajan Kaija Saariketun suunnittelema 44. Kaustisen kamarimusiikkiviikon monipuolinen ohjelma sisältää musiikkia barokista uusimpaan suomalaiseen musiikkiin. Kamarimusiikkiviikko järjestetään 28.1–5.2.2022.

Viikon aikana kuullaan useampi kantaesitys, ja Suomen-ensiesityksensä saa amerikkalaissäveltäjä Missy Mazzolin viulukonsertto. Kaikkiaan tarjolla on yhdeksän konserttia sekä vuoden kuvataiteilijan näyttely Kansantaiteenkeskuksen Kalliosalissa. Uutta ovat viikon aikana järjestettävät Tapaa taiteilija ‑tilaisuudet konserttien yhteydessä.

Viikon nuori taiteilija on kitaristi Otto Kentala. Kaustiselta kotoisin oleva kitaravirtuoosi on niittänyt mainetta jo useissa kansainvälisissä kilpailuissa. Vuoden kuvataiteilija, kuvanveistäjä Kaj Lindgård on puuveistäjä, jonka ura sai alkunsa koristeveistosta. Hän on voittanut useita palkintoja Ranskan taiteilijaseuran järjestämissä kilpailuissa. Nykyisin hän tekee jättimäisiä ihmisveistoksia materiaalinaan lehmus. Hänen teoksiaan voi käydä ihailemassa viikon aikana Kansantaiteenkeskuksen Kalliosalissa.

Konserttien esiintyjät ovat kaikki klassisen musiikin huippuosaajia, ja monilla on keskipohjalaistausta, mikä kertoo seudun vahvasta kulttuuriperimästä ja sen arvostuksesta.

Viikko alkaa perjantaina 28.1 Musiikkilukiolaisten konsertilla ja lauantaina 29.1 nuorten esiinmarssi jatkuu kahdella konsertilla Pelimannitalossa. Lastenkonsertissa kuullaan klassikkoteos, Saint-Saënsin Eläinten Karnevaalit, ja sen jälkeen vuoron saa kitaristi Otto Kentala.

Timo Alakotila: kuva MarkoMäkinen

Sunnuntain 30.1. iltapäiväkonsertti on omistettu Timo Alakotilan musiikille. Hän esiintyy yhdessä pitkäaikaisten Kaustiselta lähtöisin olevien muusikkoystäviensä kanssa. Konsertissa saa kantaesityksensä Hope 2021 jousikvintetille ja pianolle.

Tiistai-iltana 1.2. esitetään Kaustinen-salissa viikon säveltäjävieraan, Rebecka Sofia Ahvenniemen videoteos An Anarchist´s Love Letter to a Conservative. Esitykseen on vapaa pääsy, ja taiteilijan voi tavata sen jälkeen kahvikupin ääressä.

Keskiviikon 2.2. duokonsertissa esiintyvät viulisti Maria Puusaari ja pianisti Sonja Fräki. Illan monipuolinen ja vaihteleva ohjelma sisältää viulumusiikkia viime vuosisadalta tähän päivään. Vangitsevan minimalistinen John Adamsin Road Movies huipentaa konsertin.

Torstai-iltana 3.2. yleisöä hemmotellaan kahdella lumoavalla konsertilla. Ensimmäisessä kuullaan Rebecka Sofia Ahvenniemen kamarimusiikkia sekä kantaesityksensä saavat Kaija Saariketun ja Kimmo Hakolan uudet teokset. Sopraano ja sellisti Piia Komsi hurmaa huikealla virtuoottisuudellaan uuden musiikin tulkkina. Kahvila Konserttiinan taiteilijatapaamisen jälkeen siirrytään Kaustisen kirkkoon tunnelmalliseen iltakonserttiin. Barokkiviulistien kärkinimiin kuuluva Kreeta-Maria Kentala vie meidät yhdessä cembalisti Tea Polson kanssa aikamatkalle Bachin musiikin äärelle.

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin vuosittainen odotettu vierailukonsertti kuullaan perjantai-iltana 4.2. Kaustinen-salissa, jonka vihkiäisiin Pehr Henrik Nordgren sävelsi konsertin avausteoksena kuultavan teoksen Rock Score (Kallioon piirretty). Ensimmäistä kertaa Suomessa kuullaan yhdysvaltalaisen Missy Mazzolin viulukonsertto Dark with Excessive Bright solistinaan norjalainen tähtiviulisti Peter Herresthal. Ensiesityksensä konsertissa saavat myös Jean Sibeliuksen melodraamojen sovitukset lausujalle ja kamariorkesterille. Ne ovat illan kapellimestari, Tuomas Hannikaisen sovittamia, ja lausujana on kokkolalainen näyttelijä Mats Holmqvist.

Kaj Lindgård, kuva Jalmari Laihinen

Tapahtuman perinteisesti päättävä Kamarimusiikkitalkoot-konsertti toteutetaan aivan uudessa miljöössä ja konseptilla. Talkoot vietetään lauantaina 5.2. Hotelli Kaustisen ravintolasalissa, jossa kuulijat voivat nautiskella entiseen tapaan värikkäästä ja vaihtelevasta ohjelmistosta ravintolan tarjoilujen äärellä. Viikon ohjelmaan kuuluvat kuten aina tärkeänä osana monet ilmaistapahtumat, kuten Musiikki kiertää- konsertit eri liikelaitoksissa ja hoivakodeissa sekä koulukonsertit ala- ja yläkouluilla. Viikon esiintyjät ja säveltäjävieraat tekevät myös yhteistyötä Kaustisen Musiikkilukion sekä Näppäreiden kanssa.