Kaustisen 42. Kamarimusiikkiviikko alkoi juhlavasti

Paavo Heininen, kuva: Saara Vuorjoki, Music Finland

Kamarimusiikkiviikon tunnelma tiivistyy ja konsertteja on joka ilta keskiviikosta lauantaihin Kaustinen-salissa. Keskiviikkona kuullaan eri musiikkityylien parissa viihtyvää viulisti, Eeva Oksalaa yhdessä pianisti Kirill Kozlovskin ja harmonikansoittaja Sami Varvion kanssa. Näistä jälkimmäisen kanssa he muodostavat itäeurooppalaisesta romani- ja virtuoosimusiikkia esittävän Finngips-yhtyeen, joka on saanut ylistäviä arvioita Saksassa ja Euroopassa. Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa tarkastetussa taiteellisessa tohtorintutkinnossaan Oksala syventyi muusikon esiintyjyyteen ja sen kehittymiseen vaikuttaviin tekijöihin. Hän on myös kantaesittänyt Timo Alakotilan 4. viulukonserton ”Between three worlds” Helsingin poliisisoittokunnan solistina.  

Kansanmusiikkiin pohjautuvat sävellykset ovat viulun ohella yksi viikon pääteemoista. Torstai-illan konsertissa Trio Teos esittää sveitsiläisen Frank Martinin irlantilaisiin kansanlauluihin pohjautuvan trion sekä PH Nordgrenin pianotrion v. 1980, joka kuullaan  Kaustisella ensimmäistä kertaa. Yhtyeen primas, Kreeta-Julia Heikkilä on yksi aikamme kiinnostavimmista suomalaisista viulisteista. Hän on kansainvälisesti kysytty solisti, kamarimuusikko ja konserttimestari. Trio Teos on suomalais-virolainen yhtye, jossa hänen kanssaan musisoivat sellisti Jaani Helander sekä pianisti Jaan Ots. 

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri, kuva: Karolina Isaksson

Viikon luotto-orkesteri, Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri konsertoi perjantaina Kaustinen-salissa Kaija Saariketun johdolla. Ohjelma on mielenkiintoinen läpileikkaus Itämeren musiikkiperinteestä, säveltäjäniminä Sibelius, Nørgård, Tüür, Rautavaara ja Heininen. Ennakkotiedoista poiketen Paavo Heinisen Concerto da Cameran toisena viulusolistina on Lea Tuuri. Konsertin yhteydessä, kuten koko viikon aikana,  yleisöllä on mahdollisuus tutustua Heinisen kuvavariaatioiden näyttelyyn Kalliosalissa. 

Lea Tuuri, kuva: Viva Image

Viikon päätteeksi lauantaina on vielä kaksi suosittua konserttia: Lapset soittavat lapsille sekä Kamarimusiikkitalkoot.  Iltapäivän koko perheen konsertti on Pelimannitalossa. Esiintyjinä kuullaan Kaustisen ja lähialueen eri instrumenttien soitonopiskelijoita. Konsertti toimii samalla soitinesittelynä ja halukkaat voivat esitysten jälkeen tutustua soittimiin lähemmin. Tämän jälkeen pelimannitalon rinteessä voi paistaa tikkupullia Perhonjokilaakson retkeilijöiden kanssa.

Lastenkonsertti 2019, kuva: Lauri Oino

Kamarimusiikkitalkoot kokoavat yhteen paikalliset ammattimuusikot sekä taitelijavieraita viikon varrelta. Talkootyöt tehdään luonnollisesti viulun tahtiin ja ilta alkaakin 60 viulistin esityksellä Telemannin neljän viulun konsertosta! Luvassa kamarimusiikin huumaa, rakastetuimpia klassikoita ja uutuusteoksia. Kaija Saarikettu kantaesittää Jyrki Linjaman sonaatin sooloviululle. Konsertin keskiössä on myös Aaro Kentala ja hänen 1960- ja 1970 -luvuilla säveltämänsä yksinlaulut aikansa runoilijoiden teksteihin, jotka kuullaan nyt ensimmäistä kertaa konserttiesityksinä. 

Lisätietoja:
Maria Pulakka, tiedottaja
maria.pulakka@netikka.fi
050 549 8865