Piia Komsi

Piia Komsi, kuva Ville-Paul Paasimaa

Koloratuurisopraano Piia Komsi aloitti musiikkiopintonsa Keski-Pohjanmaan musiikkiopistossa 7-vuotiaana Jouko Paavolan ja Lauri Pulakan sello-oppilaana. Teini-ikäisenä hän pääsi professori Arto Noraksen oppilaaksi Sibelius-Akatemiaan, jossa suoritti sellodiplominsa. Sello-opintojaan hän täydensi vielä Ruotsissa Frans Helmersonin johdolla ja USA:ssa Yalen yliopistossa Aldo Parisotin johdolla, missä hän myös opiskeli laulua Lily Chookasian opettajanaan. Selloensikonserttinsa hän piti 1990. Laulajana hän valmistui Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksesta 2002 opettajanaan Marjut Hannula, ja piti toisen menestyksekkään ensikonserttinsa nyt laulajana 2003. Piia Komsi oli sellistin virassa Suomen Kansallisoopperan orkesterissa 1989-2001. 

Komsin läpimurtorooli oli Thomas Adesin Powder Her Face -oopperan Maid. Sittemmin hän on saanut kiitosta useista rooleista kuten Martha (Le Malentendu) Medea (Pascal Dusapin: Medea Material), Venus/Gepopo (György Ligeti: Le Grand Macabre), Yön kuningatar ja Pamina (Mozart: Taikahuilu), Brünnhilde (Wagner/Dove: Ring) ja Tytär-Kraut (Heinz-Juhani Hofmann: Ahti Karjalainen – Elämä ja teot). Piia Komsi on tehnyt rooleja mm. Bolognan Teatro Comunalessa, Chemnitzin oopperatalossa, Baijerin Valtionoopperassa, Théâtre du Capitol Toulousessa, Napolin San Carlossa, Pariisin Théâtre et Musiquessa, Rooman Teatro Olimpicossa, Buenos Airesissa Teatro Colónissa , Opera Lillessä ja Tel Avivin oopperassa. Piia on kysytty barokkiklassisen ja uuden musiikin tulkki ympäri maailmaa. Hänen virtuoosisen notkealle äänelleen on sävelletty useita teoksia oopperoista kamarimusiikkiin, hänen kyetessään mitä vaikeimpiin ääniakrobaattisiin suorituksiin. Yksi intensiivisimmistä yhteistyökumppaneista on koko laulu-uran ajan ollut yhteistyö säveltäjä Unsuk Chinin kanssa, jonka teoksia Komsi on myös kantaesittänyt ja levyttänyt. Piia lauloi Kissan roolin Alice in Wonderland- oopperan kantaesityksessä Münchenissä (esitys valittiin vuoden parhaaksi oopperakantaesitykseksi Saksassa) ja Anu ja Piia Komsi kantaesittivät Cantatrix Sopranican Lontoossa, ja sittemmin lukuisten orkestereiden kanssa Euroopassa. 

Suomalaisista säveltäjistä Komsi on esittänyt ja kantaesittänyt paljon muun muassa Esa-Pekka Salosen, Heinz-Juhani Hofmannin, Kaija Saariahon, Tapio Tuomelan, Aija Puurtisen, Jovanka Trbojevicin, ja Einojuhani Rautavaaran musiikkia. Piian koko ohjelmisto ja tarvittavat tiedot löytyvät nettisivuilta www.piiakomsi.com Hänen uusin aluevaltauksensa on laulaa ja soittaa selloa samanaikaisesti ja tälle maailman ainoalle koloratuurisopraanosellistiyhdistelmälle hänelle ovat säveltäneet Liza Lim, Heinz-Juhani Hofmann ja Jovanka Trbojevic. Kotimaassa Piia on vieraillut mm. Suomen Kansallisoopperassa, West Coast Kokkola- oopperassa, Porin oopperassa, Nilsiän Opera Cavassa, Taite-ryhmä ja Skaalan produktioissa. 

Suomalaisten orkestereiden lisäksi hän on laulanut mm. New York Filharmonikkojen, Los Angelesin Filharmonikkojen, Baijerin Radio-Orkesterin, BBCSO Lontoon ja BBC Walesin Sinfoniaorkestereiden, Philharmonie Radio France, Ensemble Intercontemporainin, Kölnin Musik Fabrikin, , NDR Hamburg, Gulbenkian orkesterin, Oslon Filharmonikoiden, Tukholman Kuninkaallisen Filharmonian, Göteborgin Sinfonikkojen,Frankfurtin Ensemble Modernen ja Porton Casa da Musica Sinfonia National- ja RemixEnsemblen kanssa. Mm. näiden orkestereiden myötä hän on tehnyt paljon yhteistyötä huippukapellimestareiden kuten Alan Gilbertin, Sakari Oramon, Esa-Pekka Salosen, Peter Eötvösin, Kent Naganon, François Xavier Rothin, Andres Mustosen ja Peter Rundelin kanssa. 

Piia Komsi on esiintynyt myös lukuisilla musiikkifestivaaleilla koti- ja ulkomailla (Östersjö-Festivalen Stockholm, Proms Lontoo, Musica Viva Strasbourg, Zagreb Music Biennale). 

2018 Italian arvostettu Franco Abbiati-palkinto parhaasta nykyoopperan kantaesityksestä (2017) myönnettiin Dusapinin teokselle Medea, jossa Piia lauloi Medean pääroolin. 2019 Piia Komsi oli ehdolla vuoden 2019 naislaulajaksi ”Sängerin des Jahres” Opus Klassikin arvostetulla listalla mm. Renée Flemingin, Anna Netrebkon ja Diana Damraun kanssa. hänet palkittiin vuonna 2017 Italiassa parhaasta nykyoopperaesitysroolista (Medea/Pascal Dusapin) Abbiati-palkinnolla, joka on Italian “oopperoiden Oscar”. Hänen levytyksiään on myös palkittu mm. Emma-palkinnolla. 

Komsin uusin juuri ilmestynyt levy Soita.Kirjoita joskus. Ruf an. Schreib doch mal. sisältää Heinz-Juhani Hofmannin sooloteoksia hänelle sävelletyille sopraanoselloyhdistelmälle ja sopraanosoololle, ja on jo saanut ylistäviä arvosteluita. 

Ehdokkuudet Opus Klassik 2019 -palkinnossa kahdessa kategoriassa: Category 1: Female Singer of the Year Piia Komsi received the nomination in this category for her performance of Rolf Riehm’s “Die schrecklich-gewaltigen Kinder / O Daddy” , in a live recording. Category 9: Vocal Soloist Recording: Concert Komsi, Piia – Rolf Riehm: “Die schrecklich-gewaltigen Kinder”.

Lähivuosien viimeisimpiä levytyksiä ovat Zoltán Jeneyn Wohin (Presto Classical), Rolf Riehmin Die Schreckliche gewaltige Kinder (WERGO) ja Vinko Globokarin Exil 3 (Neos Music). Levy ”Solaris” ilmestyi 22.11.2012 Naxos/Proprius-merkillä (uusia sävellyksiä säveltäjiltä Rautavaara, Tuomela, Hofmann, Puurtinen, Järvelä, Yanov-Yanovsky, Raskatov, Bach, Schubert, Boulanger) sisältäen rukouksia ja lohdutuksen lauluja. Se on saanut kriitikoilta ylistäviä arvioita:” Vuoden paras levy” ja ”aito taidelevy”.

Aikaisemmat levytykset:
Wohin (Zoltán Jeney/Presto Classical) Ahti Karjalainen – Elämä, Kekkonen ja teot (Heinz-Juhani Hofmann/Alba, 2016 Emma-palkintoehdokkuus) Wing on Wing (Esa-Pekka Salonen/DG)Akrostichon Wortspiel (Unsuk Chin/DG) From the Grammar of dreams (Kaija Saariaho/Ondine, Vuoden Levy-palkinto), Procris (Lotta Wennäkoski/Gamba Nova/Alba, 2009 Emma-palkinto) Äidit ja tyttäret-ooppera/PohjolanTytär (Tapio Tuomela/AULoS). Alice in Wonderland -ooppera DVD (Unsuk Chin/ Kent Nagano/Baijerin Valtionooppera) 

2022–2023 Piia Komsi esittää pääroolit kahdessa uudessa kantaesityksessä:
– Paola Livorsi: Ooppera-tanssiteos Medusa , Exit3-Companyn tuotanto, jossa Komsi on taiteellinen johtaja ja tuottaja
– Heinz-Juhani Hofmann: Ooppera Hypatia Aleksandrialaisesta (Espoon Kaupunginteatteri)

Kotisivu: http://piiakomsi.com/

On the video next:
Heinz-Juhani Hofmann: Ich sah wie ein Mann einen andren schlug/ Mä näin kun mies löi toista ( From the recording session of the album Soita. Kirjoita joskus. Ruf an. Schreib doch mal.)