43. kertaa järjestettävän Kaustisen Kamarimusiikkiviikon teemana KOHTAAMISIA

Kaustisen kamarimusiikkiviikon 22.1.– 30.1.2021 konserteissa kohtaavat monimuotoisesti uusi ja vanha musiikki, kansanmusiikki ja klassinen musiikki, säveltäjät soittajina ja soittajat säveltäjinä. 

Juha T. Koskinen

Ainutlaatuisen ja monipuolisen viikon aikana järjestetään kymmenen konserttia sekä juhlamessu. Tällä kertaa paikalle saapuu myös useita säveltäjiä, joiden teoksia esitetään viikon aikana. Juha T. Koskisen musiikkia kuullaan kahdessa konsertissa, Eero Hämeenniemen, Kimmo Hakolan ja Timo Alakotilan musiikille ovat omat konserttinsa. Kamarimusiikkiviikon ohjelma sisältää musiikkiteatteria, kantaesityksiä, kansanmusiikkia sekä taidemaalari ja -graafikko Jan Kenneth Weckmanin kuvataidenäyttely.

KaijaSaarikettu, kuva: Heidi Strengell

Korona-aika asettaa perinteitä uusiin raameihin ja sen seurauksena syntyy uudenlaisia kohtaamisia. Yleisön kaipuu kulttuurielämysten äärelle ja kokemiseen on käsin kosketeltavaa, ja Kaustisella halutaan vastata tähän tarpeeseen. Kaustisen kamarimusiikkiviikon taiteellisen johtajan, viulutaiteilija, Sibelius-Akatemian viulumusiikin professori Kaija Saariketun suunnittelemat konserttikokonaisuudet vievät kuulijat matkalle aikamme musiikkiin, kamarimusiikkiin ja perinteiseen kansanmusiikkiin – käydäänpä matkalla jopa venetsialaisessa orpokodissa.

Kamarimusiikkiviikko alkaa perjantaina 22.1. kuvataidenäyttelyn avajaisilla, jonka jälkeen kuullaan yksi tapahtuman suosituimmista konserteista, Musiikkilukion ilta, tällä kertaa kahteen otteeseen. Näin takaamme, että kaikki halukkaat pääsevät konserttiin ja että koronapandemian aiheuttamat rajoitukset ja turvatoimet toteutuvat.

Lauantaina on luvassa Lastenkonsertti sekä kaustislaisen Lantrinki-yhtyeen konsertti Beethovenin parempi marssi, joka järjestetään yhteistyössä Kaikenlaisen musiikin yhdistys Musiiki ry:n kanssa.

Viime vuonna tapahtumalle nimettiin ensimmäistä kertaa Vuoden nuoret taiteilijat. Käytäntö jatkuu, ja nyt esiintymisvuoron saavat viulisti Lotus Tinat ja kitaristi Otto Kentala. He esiintyvät konsertissaan Kaustisen kirkossa sekä duona että soolona sunnuntai-iltapäivänä. 

Koulukonsertit kuuluvat myöskin vuosittain Kamarimusiikkiviikon ohjelmaan. Tällä kertaa niissä esiintyvät viikon nuoret taiteilijat sekä säveltäjä Juha T. Koskinen, joka kertoo nuorille työstään ja musiikistaan. Suositut Musiikki kiertää­ –konsertit toteutetaan sen hetkisten koronarajoitusten mukaisesti.

Elina Mustonen: kuva Ville Paul Paasimaa

Yksi viikon kohokohdista on odotettavissa tiistaina. Silloin cembalisti ja näyttelijä Elina Mustonen tuo Kaustiselle hiljattain kantaesitetyn ja kiittävät arviot saaneen musiikkidraaman Laura Maddalena. Se kertoo kahden 1600– ja 1700-luvuilla eläneen venetsialaisen orpokodin tytön tarinan yhdistämällä historiaa ja fiktiota. Teoksessa vilahtelee myös historiallisia hahmoja, kuten Ospedale de Mendicantissa kasvanut säveltäjämuusikko Maddalena-Laura Lombardini Sirmen ja Barbara Strozzi. Eero Hämeenniemen käsikirjoittamassa näytelmässä kuullaan hänen omia uusia sävellyksiään sekä barokin ajan venetsialaista cembalomusiikkia. 

FT Nuppu Koivisto on tutkinut naismuusikoiden asemaa ja muutosta 1800- luvulta tähän päivään. Näin hän kirjoittaa naisoletettujen muusikoiden ja säveltäjien näkymättömyydestä, joka toistuu musiikin historiantutkimuksessa: ”Miten siis kertoa näiden naisten tarinoita, kun niistä on jäljellä parhaimmassakin tapauksessa fragmentteja ja katkelmia? Surullinen tosiseikka on, että 2020-luvun ihmisinä emme voi koskaan täysin tavoittaa niitä mielenmaisemia tai maailmankuvia, jonka kolme-neljäsataa vuotta sitten eläneet muusikot olivat kukin omaksuneet. Yleistääkään ei voi, sillä jokainen muusikko ja säveltäjä on yksilö omine taustoineen ja luonteenpiirteineen.”

Timo Alakotila: kuva MarkoMäkinen

Timo Alakotila on yksi maamme monipuolisimmista ja tuotteliaimmista muusikoista, säveltäjistä sekä sovittajista. Hänen merkittävä uransa musiikin eri tyylilajien parissa alkoi v. 1982 Kaustisella perustetun JPP:n harmooninsoittajana. Siksi onkin sopivaa, että keskiviikon konsertissa Timo Alakotila ystävineen hän esiintyy pitkäaikaisten kaustislaisten muusikkoystäviensä kanssa soittaen omia sävellyksiään pianolle ja jousikvintetille.

Torstain konsertti on saanut otsikkonsa unkarilaisen Béla Bartókin teoksesta Kontrasteja klarinetille, viululle ja pianolle. Konsertissa kuullaan mm. Kaustisen Kamarimusiikkiviikon tilaussävellyksen, Juha T. Koskisen Heart of Light kantaesitys. Koskinen toimii sävellyksen vierailevana professorina Japanissa ja uusi teos on saanut inspiraationsa sikäläisestä luonnosta. Esiintyjinä ovat klarinetisti Lauri Sallinen, laajaa kansainvälistä uraa tekevä pianisti Juho Pohjonen sekä viulisti Kaija Saarikettu. Viikon teema Kohtaamisia täydentyy, kun kuulemme tässä konsertissa kamarimusiikkiviikon taiteellista johtajaa myös säveltäjänä.

Tomas Djupsjöbacka: kuva Antti Hannuniemi

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin konsertissa Vaelluksia toisensa kohtaavat aikamme teokset ja Sibelius sekä suomalainen ja perulainen kansanmusiikki. Konsertin johtaa Tomas Djupsjöbacka, solisteina ovat viulisti Annemarie Åström sekä trumpetisti Jukka-Pekka Peltoniemi. Vieraileva yhtye Akkapelimannit johdattelee perulaistaustaisen yhdysvaltalaissäveltäjän Gabriela Lena Frankin teokseen Leyendas, joka vie kuulijan vaellukselle Andien maisemiin perulaisesta kansanmusiikista vaikutteita saaneella sävelkielellään.

Perjantai-ilta Kaustinen-salissa päättyy yökonserttiin Hiljaisuuden lauluja. Kantaesityksenä kuultavassa Kimmo Hakolan teoksessa NATURE op. 103 on yhdessä säveltäjän kanssa esiintymässä joukko viikon taiteilijoita.

Kimmo Hakola: kuva Kaapo Hakola

Kamarimusiikkiviikko päättyy yllätyksellisiin Kamarimusiikkitalkoisiin, kun paikalliset muusikot kokoavat voimansa esiintyen yhdessä viikon taitelijavieraiden kanssa. Illan ohjelman suunnittelusta vastaavat Siiri Virkkala, Kaija Saarikettu, Maria Pulakka ja Mauno Järvelä.Pyydämme huomioimaan, että järjestämme tapahtuman sen hetkisten koronapandemia-rajoitusten mukaisesti. Konsertit ovat isoissa tiloissa, rajoitetulla kapasiteetilla eli yleisöpaikoista on käytössä n. kolmasosa. Tällöin Kansantaiteenkeskuksen Kaustinen-saliin mahtuu yleisöä n. 130 ja Kaustisen kirkkoon n. 200 henkeä. Konsertit ovat myös väliajattomia ruuhkautumistilanteiden välttämiseksi, myös lipunmyynti ja saliin siirtymistilanteet ohjataan turvavälit säilyttäen. Myös koululaiskonsertit toteutetaan useammassa erässä kuin tavallisesti, ja ne suunnitellaan yhdessä koulutoimen kanssa.