OHJELMA

 47. Kaustisen kamarimusiikkiviikko 24.1.–1.2.2025

Vuoden 2025 ohjelma julkaistaan 25.10.2024.

Tiila Kangas, kuva Susanna Salokannel

Taiteellisen johtajan tervehdys

Hyvä musiikin ystävä,

Kaustisen kamarimusiikkiviikko muistaa tänä vuonna ohjelmallaan perustajaansa, säveltäjä Pehr Henrik Nordgrenia (1944–2008). Aloitamme juhlavuoden 19.1., PH:n 80-vuotispäivänä.

Nordgren syntyi Ahvenanmaalla, kasvoi Helsingissä ja muutti vuonna 1973 Kaustiselle – ja kaustislaistui. Hän loi täällä suurimman osan laajasta tuotannostaan, johon kuului mm. kahdeksan sinfoniaa, useita laajamuotoisia vokaali- ja orkesteriteoksia, kymmeniä konserttoja eri soittimille, sävellyksiä jousiorkesterille, sooloteoksia ja kamarimusiikkia. Kamarimusiikkiviikko – jonka samainen PH siis perusti vuonna 1979 – luotaa neljää viimemainittua kategoriaa. Jo viime vuonna aloitimme Nordgrenin jousikvartettoja esittelevän sarjan, ja sitä jatketaan juhlavuoden jälkeenkin.

Kamarimusiikkiviikolla kuullaan PH:n hengessä tänäkin vuonna musiikinhistorian merkkiteoksia rinnan oman aikamme musiikin ja tilaussävellysten kanssa. Tuntui luontevalta tilata tälle vuodelle teokset PH:n ystävältä Kalevi Aholta sekä yhteistyössä ahvenanmaalaisen Katrina Kammarmusikin (joka sivumennen sanoen on saanut nimensä PH:n tädin, kirjailija Sally Salmisen Katrina-romaanista) kanssa Tanskassa asuvalta islantilais-saksalaiselta Steingrimur Rohloffilta. Pohjoismaiset säveltäjävieraathan olivat PH:n aikanakin tuttu näky Kaustisella. PH:n omaan musiikkiin nivoutuu myös hänelle merkityksellisten säveltäjien, kuten Henry Purcellin, Arvo Pärtin, Dmitri Šostakovitšin ja Ludwig van Beethovenin, musiikki. PH:n teoksia on esittämässä moni hänen luottomuusikkonsa – ilmeisimpinä esimerkkeinä tietysti Juha Kangas ja Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri, jonka nimikkosäveltäjä PH oli käytännössä vuosikymmenten ajan – mutta myös muutama sellainen taiteilija, jolle tämän viikon teokset ovat ensikosketus Nordgrenin maailmaan.

PH ja hänen musiikkinsa sijoittuivat säveltäjän elinaikanakin jossain määrin ns. establishmentin ulkopuolelle. Samaa voinee sanoa vaikkapa runoilijoista Edith Södergran ja Nils-Aslak Valkeapää, joiden runoja kuulemme PH:n säveltäminä, tai Vuoden kuvataiteilijoista, Kaarisillan taidekoulun kasvateista. Niin henkisen kuin maantieteellisenkin periferian käsite on kuitenkin – kuten Kaustisella tiedetään – suhteellinen. Oikeasti merkityksellistä on se, että kaikki mainitut taiteilijat ovat tuotannossaan ilmaisun keskeisessä ytimessä ja puhuttelevan, kestävän taiteen sisäpiiriä – kuten pieni Kaustinen on elävän musiikin merkkipitäjä.

Tänä vuonna kamarimusiikkiviikon konsertit tavoittavat poikkeuksellisen laajasti kaustislaisia lapsia ja nuoria, ja on juhlavaa, että lasten sävellytysprojekti, Uutta musiikista!, on osa ohjelmaamme. Juuri tähän vuoteen sopii myös erityisen hyvin, että Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri on tavallistakin vahvemmin läsnä Kamarimusiikkiviikolla. Toivon ja uskon, että ammennettavaa riittää iästä ja taustasta riippumatta aivan jokaiselle, joka päättää antaa itselleen (ja miksei läheiselleen!) lahjaksi osallisuuden konsertista.

Ohjelma syntyy aina yhteistyössä muusikoiden – ja Sattuman – kanssa, eikä alussa voi tarkkaan tietää, millainen kokonaisuudesta muotoutuu. Tämän vuoden versiossa valokeilassa oli toki alusta lähtien PH, mutta valaistus olisi voinut olla muunkinlainen, koska kaikki puolet hänen kamarimusiikkituotannostaankaan eivät suinkaan mahtuneet mukaan (Missä puhallinmusiikki? 90-luku?). Kuulija syventyköön niin osiin kuin kokonaisuuteen ja säätäköön valaistusta edelleen: lopulta kuva muodostuu ainutlaatuiseksi jokaisen sisimmässä ytimessä. Sinne on hyvällä musiikilla pääsy.

Kiitos, PH, Kamarimusiikkiviikostakin, ja Kaustinen tärkeän perinnön vaalimisesta!

– Tiila Kangas
taiteellisen palapelin kokoaja

Vuoden 2025 ohjelma julkaistaan 25.10.2024.