MOTIV- kvartetin perustivat Pekko Pulakka, Essi Höglund, Jakob Dingstad ja Lauri Kankkunen vuonna 2020. Se syntyi soittajien motivaatiosta kehittää ja ilmaista omaa muusikkouttaan jousikvartettisoiton kautta.
Jousikvartetti kokoonpanona on yksi kamarimusiikin ehdottomista kulmakivistä, kenties jopa niin sanottu kuningaslaji. Samalla se on myös instrumentti, jolle moni säveltäjä on kirjoittanut kaikkein henkilökohtaisimmat ajatuksensa ja tuntonsa – eikä niitä pääse soittamaan muualla kuin jousikvartetissa. Myös nämä syyt vaikuttivat osaltaan kvartetin syntymiseen.
Kvartetin toimintaa on tukenut Jenny ja Antti Wihurin rahasto.
Pekko Pulakka (s. 1992) on Suomen kansallisoopperan orkesterin 1. konserttimestari. Aiemmin hän on toiminut Tampere Filharmonian 1. konserttimestarina ja Turun filharmonisen orkesterin vuorottelevana 1. konserttimestarina. Hänet on palkittu vuonna 2015 Kuopion viulukilpailussa 2. palkinnolla ja Jean Sibelius -viulukilpailussa parhaiten menestyneelle suomalaiselle myönnettävällä erikoispalkinnolla. Vuonna 2010 hän oli Hauhon musiikkijuhlien historian ensimmäinen nuori taiteilija. Lisäksi hän on esiintynyt kamarimuusikkona Helsingin juhlaviikoilla ja Turun musiikkijuhlilla sekä Kuhmon Kamarimusiikissa nuorena kamarimuusikkona. Solistina Pulakka on esiintynyt Tampere Filharmonian, Turun filharmonisen orkesterin, Kuopion kaupunginorkesterin, Sinfoniaorkesteri Vivon, Lohjan kaupunginorkesterin ja Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin kanssa. Korkeatasoista orkesterikoulutusta ja -kokemusta hän on saanut jo varhaisella iällä Euroopan Unionin nuoriso-orkesterin (EUYO), Gustav Mahler Jugendorchesterin (GMJO) ja myöhemmin Mahler Chamber Orchestran parissa. Kesästä 2018 alkaen Pulakka on toiminut myös Savonlinnan oopperajuhlilla konserttimestaritehtävissä.
Pulakka aloitti viuluopintonsa Helsingin konservatoriossa ja opiskeli vuosina 2008–2020 Sibelius Akatemiassa Janne Malmivaaran ohjauksessa. Pulakka on saanut täydentävää opetusta lahjakkaille nuorille viulisteille tarkoitetussa Viuluakatemiassa, jossa häntä ovat opettaneet Malmivaaran lisäksi Elina Vähälä ja Ilja Grubert. Pulakka jatkoi opintojaan Cremonassa Stauffer Akatemiassa (Stauffer Center for Strings), jossa hän osallistui 2021–2022 Concertmaster Artist Diploma -koulutukseen merkittävien eurooppalaisten orkesterien konserttimestareiden johdolla.
Kotkalaislähtöinen Essi Höglund on esiintynyt solistina useimpien suomalaisten orkestereiden kanssa, joista mainittakoon Radion sinfoniaorkesteri, Helsingin kaupunginorkesteri, Kymi Sinfonietta, Pori Sinfonietta, sekä Kuopion, Lohjan ja Joensuun kaupunginorkesterit. Ulkomaisista orkestereista mainittakoon Orchestera Royal de Chambre de Wallonie ja Kammerphilharmonie Bad Nauheim. Kamarimuusikkona Höglundia on kuultu useimmilla suomalaisilla musiikkijuhlilla, joista mainittakoon Turun Musiikkijuhlat, Uudenkaupungin Crusell-viikko, Helsinki Chamber Music -Festival (nuori taiteilija 2018) ja Helsingin Juhlaviikot sekä ulkomailla mm. Musical Chairs Montreal, Encuentro de Santander, Allegro Vivo sekä Nordischer Klang -festivaaleilla. Hän on toiminut konserttimestari- ja äänenjohtajatehtävissä muun muassa Radion Sinfoniaorkesterissa, Helsingin kaupunginorkesterissa, Suomen Kansallisoopperassa sekä Turun ja Tampereen filharmonisissa orkestereissa.
Höglund on palkittu toisella palkinnolla Kuopion ja Jyväskylän viulukilpailuissa sekä kolmannella palkinnolla ja pakollisen teoksen paras tulkinta -palkinnolla Tallinnan kansainvälisessä Young Musician -viulukilpailussa. Höglund on tehnyt yhteistyötä mm. Andrea Lieberknechtin, Augustin Dumayn, Marko Ylösen ja Gregor Horschin kanssa. Häntä ovat tukeneet Suomen kulttuurirahasto, Pro Musica -säätiö, Wegelius -säätiö, Suomen säveltaiteen tukisäätiö ja Sibelius-Akatemia. Höglundin soittoa on tallentanut YLE, Itävallan klassisen musiikin radiokanava Ö1 ja Alba Records. Alba Recordsin vuonna 2020 julkaisema Uuno Klami -levy sai ylistävän vastaanoton. Essi iloitsee tulevista esiintymisistä mm. Jyväskylä Sinfonian ja Szczecin Philharmonic Orchestran solistina.
Norjalainen alttoviulisti Jakob Dingstad valittiin Radion sinfoniaorkesterin äänenjohtajaksi 2017. Samana vuonna hän esitti Mozartin Sinfonia Concertanten orkesterinsa solistina. RSO:n lisäksi hän on johtanut alttoviulusektiota muun muassa Australian kamariorkesterissa, Aurora Orchestrassa, Savonlinnan oopperajuhlilla, Ruotsin radion sinfoniaorkesterissa, Oslon oopperaorkesterissa, Sinfonia Lahdessa ja Tapiola Sinfoniettassa. Hän on opiskellut Barratt-Due -musiikki-instituutissa Oslossa sekä Norjan valtiollisessa musiikkiakatemiassa, jossa hän suoritti maisterin tutkinnon Lars Anders Tomterin johdolla 2017. Dingstad on myös ahkera kamarimuusikko ja hän on mm. esiintynyt Turun musiikkijuhlilla, Crusell-viikolla, Helsinki Chamber Music Festivaalilla sekä New Yorkin Carnegie Hallissa. Lisäksi hän on osallistunut Euroopan kamarimusiikkiyhdistys ECMAn koulutuksiin ympäri Eurooppaa.
Lauri Kankkunen on Helsingin kaupunginorkesterin 1. soolosellisti. Solistina hän on esiintynyt mm. HKO:n ja Radion sinfoniaorkesterin kanssa. Kamarimuusikkona hän on esiintynyt useimmilla suomalaisilla festivaaleilla ja Suomen ulkopuolella useimmissa Euroopan maissa. Lisäksi Kankkunen oli vuonna 2019 osa Apocalyptican kiertuevahvuutta noin 50 konsertin verran USAssa, Meksikossa, Japanissa ja Australiassa.
Kankkunen aloitti viisivuotiaana sellonsoiton, koska viulun ääni oli liian korkea ja pianon liian koliseva. Hänen tärkeimpiä opettajiaan ovat olleet Truls Mørk, Martti Rousi ja Pauli Heikkinen. Nykyisin hän itse myös opettaa sellonsoittoa Länsi-Helsingin Musiikkiopistossa ja mestarikursseilla.
Kankkusen käytössä on Helsingin kaupungin omistama nimetön italialainen sello 1700-luvun lopulta.
Sairastapauksen vuoksi tässä konsertissa soittaa alttoviulua Hajnalka Standi-Pulakka.
Unkarilainen Hajnalka Standi-Pulakka toimii Helsingin kaupunginorkesterin alttoviulun soittajana. Hajnalka muutti Suomeen vuonna 2012 ja vaihtoi soittimensa viulusta alttoviuluun. Hän aloitti opinnot Sibelius-Akatemiassa Tommi Aallon johdolla vuonna 2013 valmistui keväällä 2018 Lilli Maijalan luokalta.
Hän on työskennellyt myös Suomen kansallisoopperan orkesterissa, Tampere Filharmoniassa ja Pannon Filharmoniassa Pécsissä (ylikapellimestari Tibor Bogányi). Sijaisuuksia hän on tehnyt Keski-Pohjanmaan kamariorkesterissa, RSO:ssa, Sinfonia Lahdessa, Tapiola Sinfoniettassa ja Turun filharmonisessa orkesterissa. Tärkeä orkesterisoiton koulu oli myös Euroopan unionin nuoriso-orkesteri (EUYO), jossa Hajnalka soitti vuosina 2009–2012, muun muassa Gianandrea Nosedan johdolla. Hajnalka on esiintynyt muun muassa Helsinki Chamber Music Festivalilla ja Savonlinnan oopperajuhlilla.