Haastattelussa Kimmo Hakola

Kimmo Hakola: kuva Saara Vuorjoki

Olen säveltäjä Kimmo Hakola. Olen toiminut päätoimisena säveltäjänä vuodesta 1984 alkaen. Esiinnyn myös kapellimestarina, pianistina, urkurina ja viulistina. Minulla on 103 opusta: oopperoita, orkesterimusiikkia, konserttoja, kamarimusiikkia, soitinmusiikkia ja lauluja. 

Olen toiminut myös viimeiset 20 vuotta aktiivisesti kansainvälisissä ja kotimaisissa kulttuurialan asiantuntijatehtävissä. Hallitusammattilaisen töitä olen vähentänyt viime vuosina keskittyäkseni jälleen enemmän taiteelliseen työhöni.  

Tiesin jo lapsena, että minusta tulee muusikko – ja säveltäjä. Muuta ei ollut mielessä. Tutkin musiikkikirjaston nuotteja ahkerasti ja haaveilin, että pääsisin opiskelemaan päätoimisesti musiikkia. Sitten aikanaan se toteutui.

Vielä ei ole ollut vapaa-aikaa. Luen ja tutkia kaikkea. Teen tohtorin tutkintoa säveltäjänä ja opiskelen myös oikeustiedettä – se lienee harrastus. Rentoudun nukkumalla. Rakastan nukkumista.

Olin Kaustisen kamarimusiikkiviikolla vuonna 1997. Silloin festivaalin minulta tilaama teos Arara’ kolmelle harmonikalle sai kantaesityksensä. Loistava Trio Fratres oli parhaimmillaan. Myös ravintola Pelimanni jäi mieleen, jossa kävimme muutaman kerran ystäväni PH Nordgrenin kanssa. Ikävä on vieläkin häntä. Tapasimme myös muutaman kerran Pariisissa, jossa hän aika ajoin sävelsi. 

Odotan jälleen Kaustisen lumoavaa taikaa.