Kaija Saarikettu

Kaija Saarikettu, kuva Heidi Strengell
Kaija Saarikettu, kuva Heidi Strengell

Menestyminen viulukilpailuissa – ensimmäinen sija Kuopion kansallisessa viulukilpailussa vuonna 1980 sekä samana vuonna sijoittuminen finaaliin kansainvälisessä Jean Sibelius -viulukilpailussa – merkitsi Kaija Saariketulle uran alkua. Siitä lähtien hän on esiintynyt laajasti omin konsertein, orkestereiden solistina ja kamarimuusikkona useimmissa Euroopan maissa, Yhdysvalloissa, Japanissa ja Venäjällä. 

Kiinnostus aikamme musiikkiin ja yhteistyö säveltäjien kanssa on synnyttänyt suuren joukon hänelle kirjoitettuja teoksia. Kaija Saarikettu on kantaesittänyt ja levyttänyt useita viulukonserttoja sekä sooloviulu- ja kamarimusiikkisävellyksiä, säveltäjinä mm. Einar Englund, Kimmo Hakola, Paavo Heininen, Eero Hämeenniemi, Juha T. Koskinen, Jyrki Linjama, Pehr- Henrik Nordgren ja Einojuhani Rautavaara. Hänen viimeisimpiin levytyksiinsä sisältyvät Jean Sibeliuksen koko viulu–pianotuotannon kokonaislevytys (Finlandia/Alba) sekä levytys Paavo Heinisen viulusonaateista (Alba), pianistina Juhani Lagerspetz.

Paavo Heinisen viulumusiikkia Kaija Saarikettu on esittänyt laajasti; mm. kantaesittänyt kaksi viulukonserttoa ,”Tuuminki” (Suomen Kansallisoopperan orkesteri, joht. Ulf Söderblom) ja viulukonserton v. 1999 (Radion Sinfoniaorkesteri, joht. Ernest Martinez-Izquierdo), sooloviulusävellyksiä ja viulusonaatteja. 

Useimpien suomalaisten orkestereiden lisäksi hän on esiintynyt mm. Ruotsin ja Tanskan radio-orkestereiden, Själlannin sinfoniaorkesterin ja Slovenian radion ja television sinfoniaorkesterin solistina, kapellimestareina mm. Esa-Pekka Salonen, James DePreist, Paavo Järvi, Leif Segerstam, Jukka-Pekka Saraste, Jaques Mercier, Leonid Grin ja John Storgårds. 

Kaija Saarikettu toimi Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa viulumusiikin professorina 1995–2021. Viime vuosina hän on solistisen uran lisäksi tullut tunnetuksi myös kapellimestarina ja säveltäjänä. Taiteellisten kokonaisuuksien suunnittelua mm. seitsemän vuotta Seinäjoen Eloserenadi-kamarimusiikkifestivaalin taiteellisena johtajana ja vuodesta 2020 lähtien Kaustisen kamarimusiikkiviikon taiteellisena johtajana.

Lukuisia asiantuntijatehtäviä mm. eri säätiöissä ja kansallisten ja kansainvälisten viulukilpailujen tuomaristossa.