KAMARIMUSIIKIN RUNSAUDENSARVI KAUSTISEN TALVESSA

Kaustisen 45. kamarimusiikkiviikko alkaa perjantaina 27.1. Vuoden kuvataiteilijoiden, Anni Laukan ja Leif Strengellin, näyttelyn avajaisilla ja Musiikkilukion illalla. Samalla käynnistyy alttoviulisti Tiila Kankaan kausi viikon taiteellisena johtajana. Yhdeksän päivän aikana järjestetään kymmenen konserttia Kaustisen ainutlaatuisissa puitteissa ja tarjoillaan musiikkielämyksiä kaikenikäisille. Ohjelmassa on barokkia, jazzia, kansanmusiikkia ja klassikkoteoksia sekä kahden teoksen kantaesitykset. Laaja yhteistyö koulujen, oppilaitosten ja eri toimijoiden kanssa toteutuu monin eri tavoin, kun viikon taiteilijat kiertävät konsertoimassa ja luennoimassa paitsi Kaustisella, myös Kokkolassa ja Kruunupyyssä.

Lauantaina 28.1. jatkuu avausviikonlopun huikea konserttitarjonta, kun 20-vuotisjuhliaan viettävä Barokkiyhtye Baccano konsertoi Kaustisen kirkossa englantilais-italialaisella ohjelmalla. Ilta päättyy yhteissoittoon kaustislaisittain eli pelimannijameihin Ravintola Pelimannissa.

Kamarimusiikkiviikon tilausteos, Britta Byströmin Archi saa kantaesityksensä sunnuntain 29.1. iltapäiväkonsertissa Ballad. Sen esittää Motiv-kvartetti, joka on uusi tulokas suomalaisten huippukvartettien joukossa. Keskeisen jousikvartettiohjelmiston lisäksi konsertissa kuullaan Kamarimusiikkiviikon perustajan, Pehr Henrik Nordgrenin 4. jousikvartetto, joka aloittaa useamman vuoden kestävän Nordgrenin jousikvartettoja esittelevän sarjan.

Sunnuntai-ilta päättyy viikon tähtivieraan, ruotsalaisen avainviulisti Torbjörn Näsbomin konserttiin Pelimannitalossa. Hän soittaa myös tiistai-iltapäivän Nikulan kylätalon kahvikonsertissa ja tekee koulukonserttikiertueen yhdessä viikon nuoren taiteilijan, kontrabasisti Veikko Virkkalan kanssa.

Maanantai-illan Aurinkokuninkaan oikut -konsertti on vauhdikas, dramatisoitu esitys Ludvig XIV:n elämästä, josta koko perhe pääsee nauttimaan Kaustinen-saliin.

Keskiviikkona 1.2. maailman eri musiikkikulttuurit kohtaavat ravintola Pelimannissa, kun jazzduo Eero Savela ja Simo Laihonen esiintyvät, soittiminaan trumpetti ja lyömäsoittimet. Savela on Kaustisen musiikkilukion alumni ja yhteistä heille on monipuoliset taustat muusikkoina ja improvisoijina.

Helena Juntunen, kuva Reijo Koirikivi Studio P.S.V.

Torstain 2.2. konsertin ohjelma koostuu suomalais-wieniläisestä laulumusiikista, esittäjänään huippusopraano Helena Juntunen yhdessä pianisti Eveliina Kytömäen kanssa. Heidän kanssaan esiintyy myös toinen viikon nuorista taiteilijoista, kokkolalaislähtöinen käyrätorvisti Iiro Koskinen. Toivo Kuulan rakastetut yksinlaulut saavat seurakseen säveltäjän kesken jääneen teoksen käyrätorvelle ja pianolle, jonka on täydentänyt Jussi-Matti Haavisto v. 2016.

Perjantai-illan konsertissa esiintyy kamarimusiikkiviikon vakiovieras Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri yhdessä orkesterin taiteellisen johtajan, viulisti Malin Bromanin kanssa. Vuosien varrella KPKO on kantaesittänyt useita teoksia kamarimusiikkiviikolla. Tässä konsertissa ensiesityksensä saa orkesterin oma tilausteos, Sebastian Fagerlundin Beneath. Konsertin muu ohjelma käy kaihoisaa vuoropuhelua 1900-luvun ja nykypäivän sävellysten kesken.

Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri, kuva Ulla Nisonen

Viikon runsas ohjelma päättyy lauantaina 4.2. suosittuun talkookonserttiin. Kamarimusiikkitalkoot kokoaa yhteen viikon taiteilijat ja paikalliset taiturit eikä musisoinnin riemulla ole rajoja. Ohjelman suunnittelusta vastaavat serkukset Laura ja Tiila Kangas.

Konsertti-introissa Tiila Kangas haastattelee konsertin taiteilijoita. Tilaisuudet alkavat aina tunti ennen konsertin alkua Kansantaiteenkeskuksen kahvila Konserttiinassa ja ovat Kaustinen-salin konserttien yhteydessä eli sunnuntaina 29.1. sekä torstaina 2.2. ja perjantaina 3.2.

Kamarimusiikkiviikon Vuoden kuvataiteilijoiden, Anni Laukka (valokuvateokset) sekä Leif Strengell (fotogravyyrit) yhteisnäyttely, Rethinking, on esillä Kansantaiteenkeskuksen Kallio-salissa helmikuun 10. päivään saakka.

Paikkakunnan aktiivisesta musiikkielämästä on hyvänä esimerkkinä myös Musiiki Ry:n järjestämät Kamarimusiikkiviikon jatkot ravintola Pelimannissa. Tänä vuonna loppuviikkoon sijoittuvien jatkojen esiintyjinä ovat Tallari, Häävi ja Kaustisen Torviseitsikko.