KAMARIMUSIIKIN SUPERVIIKKO KESKI-POHJANMAALLA

Syyskuun puolivälissä on kulttuurinystävän juhlaviikko, kun katsoo Kokkolassa ja Kaustisella järjestettävien kamarimusiikkitapahtumien ohjelmaa. Kaustisen kansantaiteenkeskuksen Kalliosalissa esillä olevan taidenäyttelyn lisäksi konsertteja on kahdeksan sekä Kokkolassa että Kaustisella. 

Kokkolan SyysKamari toteutuu tänä syksynä viidettä kertaa. Tapahtuma järjestetään 14.–17.9.

Esiintyjät ovat oman instrumenttinsa parhaita taitajia maassamme. Useat ovat kansainvälisiä kilpailuvoittajia, ja monet taiteilijamme soittavat säännöllisesti mm. Berliinin Filharmonikoiden riveissä. Myös tällaista arvosoitinten kirjoa pääsee harvoin näkemään ja kuulemaan yhdeltä istumalta! Festivaalin taiteellisina johtajina toimivat tapahtuman perustajat, sellisti Antto Tunkkari ja kontrabasisti Pauli Pappinen. 

Kokkolan SyysKamarin konserttiohjelmisto on ainutlaatuinen, mutta silti perinteisiä kamarimusiikkifestivaalin arvoja kunnioittava. Luvassa on siis kamarimusiikin merkkiteoksia eri vuosisadoilta, kuin myös uudempia teoksia ja jopa kantaesitys. 

Tänä vuonna 44. kertaa järjestettävä Kaustisen kamarimusiikkiviikko on sijoittunut kolmeen eri ajankohtaan ja syyskuun 16.–18. toteutuva viikonlopputapahtuma päättää Kaija Saariketun kauden taiteellisena johtajana. 

Kohtaamisia on ollut yksi Saariketun kauden teemoista, niin yleisön ja esittäjien kuin muusikoiden ja säveltäjien kesken. Taiteilijatapaamiset ja konsertti-introt avaavat nekin uusia mahdollisuuksia vuorovaikutukseen yleisön kanssa. Muusikoiden ja säveltäjien kohtaamiset huipentuvat sunnuntain iltapäiväkonsertissa Lumo, jossa kantaesityksensä saavat Kaija Saariketun ja Kimmo Hakolan teokset, säveltäjien itsensä esittäminä. Myös koloratuurivirtuoosi Piia Komsi esiintyy säveltäjänä laulaessaan teoksensa Balladi sopraanolle ja sellolle. 

Rebecka Ahvenniemi, kuva Monika Kolstad

Norjasta Kaustiselle saapuva säveltäjä ja filosofi Rebecka Sofia Ahvenniemi on kamarimusiikkiviikon säveltäjävieras. Hänen monipuolista tuotantoaan nähdään ja kuullaan sekä perjantaina että sunnuntain Lumo-konsertissa. Perjantaina 16.9. esitetään Kaustinen-salissa Ahvenniemen yhteiskunnallisiin valtarakenteisiin kantaaottava videoteos An Anarchist’s Love Letter to a Conservative, jonne yleisöllä on vapaa pääsy. Taidenäyttely on avoinna ainoastaan viikonlopun ja esillä ovat Ahvenniemen akusmaattinen musiikkiteos WINDS sekä vuoden kuvataiteilijan Kaj Lindgårdin puuveistosnäyttely. 

Lauantain Kaksin­–Yhdessä konsertissa esiintyvät viulisti Maria Puusaari sekä pianisti Sonja Fräki soittavat v. 1932–2016 sävellettyä musiikkia. He osallistuvat myös konsertti-introon yhdessä säveltäjä Osmo Tapio Räihälän kanssa, joka voitti v. 2021 Tieto-Finlandian kirjallisuuspalkinnon teoksellaan Miksi nykymusiikki on niin vaikeaa. 

Sunnuntaina 18.9. on kaksi konserttia, jotka lumoavat ihmisäänen ja eri soitinvärien rikkaudella. Kaustinen-salissa klo 14 alkavan Lumo -konsertin esiintyjät ovat Piia Komsi, sopraano ja sello; Maria Puusaari ja Kaija Saarikettu, viulu; Mauno Järvelä, alttoviulu; Ulla Lampela, sello; Sonja Fräki ja Kimmo Hakola, piano. Väliajattoman konsertin jälkeisessä kahvitilaisuudessa julkistetaan Kaustisen Kamarimusiikkiviikon uusi taiteellinen johtaja. 

Iltakonsertissa Kaustisen kirkossa rauhoitutaan barokkimusiikin äärelle, kun Kaustisen omat tämän musiikin esittämiskäytäntöjen saloihin perehtyneet spesialistit, viulisti Kreeta-Maria Kentala ja cembalisti Tea Polso vievät meidät aikamatkalle Johann Sebastian Bachin maailmaan. 

Yle Radio 1 taltioi kaikki viikonlopun konsertit Kaustisella.

Lisätietoa tapahtumien kotisivuilta: kamarimusiikkiviikko.net ja kokkolansyyskamari.com