Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri

KPKO: kuva Karolina Isaksson

Vuonna 1972 perustettu Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri (KPKO) kuuluu kansainvälisesti tunnetuimpiin suomalaisorkestereihin. Perustajansa, kapellimestari Juha Kankaan johdolla orkesteri loi kunnianhimoisen profiilin, jonka tavaramerkkejä ovat herkästi reagoiva, dynaaminen yhteissointi ja laaja ohjelmisto barokista tähän päivään. Juha Kangas toimi orkesterin taiteellisena johtajana vuoden 2008 loppuun saakka ja on nykyisin sen kunniakapellimestari.

Monikymmenvuotinen yhteistyö säveltäjä Pehr Henrik Nordgrenin (1944–2008) kanssa on yksi esimerkki yhteistyökumppanuuksista, joille KPKO:n menestys on rakentunut. Orkesterin aktiivinen rooli oman aikansa musiikin tekijänä on tuottanut yli 170 kantaesitystä, joista monet ovat orkesterin tilauksia. Kotimaisten säveltäjien lisäksi tiiviitä yhteyksiä on luotu Pohjoismaiden ja Baltian säveltäjiin. Laajaa kansainvälistä arvostusta nauttivalle orkesterille on myönnetty muun muassa Pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkinto vuonna 1993. 

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri on tehnyt lähes 70 äänitettä, jotka ovat herättäneet kansainvälistä huomiota ja levittäneet orkesterin mainetta maailmalla. Tuoreita esimerkkejä ovat Sakari Oramon johdolla tehty C. Ph. E. Bachin sinfonioiden tallenne (Alba), joka sai klassisen musiikin Emma-palkinnon vuonna 2014 ja oli ehdolla BBC Music Magazine Awardsin vuoden levyksi, ja Emma-ehdokkaaksi noussut Juha Kankaan johtama äänite A Finnish Elegy (Alba, 2018), joka huomioitiin myös International Classical Music Awards (ICMA) -ehdokkuudella.

Kotipaikkansa Kokkolan lisäksi KPKO vierailee säännöllisesti kotimaassa ja ulkomailla. Kesällä 2019 orkesteri teki uusintavierailun maineikkaille Mozart-festivaaleille Saksan Würzburgissa. Euroopan lisäksi orkesteri on konsertoinut Japanissa ja New Yorkissa. 
Sakari Oramon kauden (2013–2019) päätyttyä Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin taiteelliseksi johtajaksi on kutsuttu ruotsalainen viulutaiteilija Malin Broman. Solistina, kamarimuusikkona ja musiikin johtajana ansioitunut Broman aloitti kautensa syksyllä 2019.

Orkesterin www -sivut: KPKO
Orkesterin facebook -sivut: KPKO

Perjantaina, 29.1. Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin konsertti VAELLUKSIA aloittaa Kaustisen kamarimusiikkiviikon huipentavan konsertti-illan. Kapellimestarina on Tomas Djupsjöbacka ja solisteina Annemarie Åström, viulu ja Jukka-Pekka Peltoniemi, trumpetti. Mukana ovat myös Akkapelimannit.

Keski-Pohjanmaan kamariorkesteria voidaan hyvällä syyllä kutsua Kamarimusiikkiviikon ”kotiorkesteriksi”, onhan orkesteri esiintynyt vuosittain juhlilla jo niiden alkuajoista lähtien. Säveltäjä Pehr Henrik Nordgrenin ystävyys ja yhteistyö orkesterin kunniakapellimestari Juha Kankaan kanssa vaikutti suuresti aikamme musiikin esiintuomiseen kamarimusiikkiviikkojen ohjelmistossa. Vuosien mittaan kantaesityksiä viikoille on kertynyt yli 70, ja KPKO on vastannut niistä 26:sta. Teosten tilaajina ovat usein olleet Kaustisen kunta ja kamarimusiikkiyhdistys, joskus myös yhteistyössä Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin kanssa.