Maria Puusaari

Maria Puusaari, kuva Jouni Nieminen, 2021

Viulisti Maria Puusaari (s. 1977 Oulu) tunnetaan nykymusiikkiaktivistina etenkin Uusinta Ensemblen ja Uusinta-jousikvartetin riveistä. Hän on tilannut ja kantaesittänyt runsaasti uusia teoksia sekä esiintynyt lukuisilla festivaaleilla ja konserttisarjoissa eri puolilla Eurooppaa ja Yhdysvaltoja. Puusaari myös opettaa säännöllisesti sekä säveltäjiä että muusikoita nykymusiikkiworkshopeissa niin Suomessa kuin ulkomailla. Vuodesta 2002 alkaen Puusaari on ollut Radion sinfoniaorkesterin jäsen.

Nykymusiikin lisäksi Puusaari esittää vanhempaa ohjelmistoa omissa resitaaleissaan sekä Airojousikvartetin ja Fräki-Puusaari-Rysä -pianotrion jäsenenä. Sanaa ja säveliä hän yhdistää projekteissa runoilija Suvi Vallin kanssa. Länsimaisen taidemusiikin ohella Puusaari on tehnyt yhteistyötä myös flamencotanssija Katja Lundénin ja beniniläisen muusikko-säveltäjä Noël Saïzonoun kanssa.

Tällä hetkellä Puusaari tekee taiteellista tohtorintutkintoa Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa aiheenaan moderni viulumusiikki. Vuodesta 2019 alkaen hän toimii Oulun Uuden Musiikin Lokakuu -festivaalin taiteellisena johtajana. Puusaari on levyttänyt sooloteoksia ja kamarimusiikkia sekä kaupallisina julkaisuina että Yleisradion kantanauhoina. Hän on esiintynyt lukuisissa Ylen TV-taltioinneissa niin orkesteri- kuin kamarimuusikkonakin.

Maria Puusaari aloitti viuluopintonsa Oulussa Anne Siiran, Jari Välimäen ja Lara Levin johdolla, ja jatkoi Merit Palaksen oppilaana Sibelius-Akatemiassa, josta valmistui vuonna 2003 parhain mahdollisin arvosanoin. Hän täydensi opintojaan Budapestissä Vilmos Szabadin ja Pariisissa Hae-Sun Kangin johdolla. Puusaaren taiteellisen tohtorintutkinnon ohjaajana Taideyliopiston Sibelius- Akatemiassa toimii professori, viulutaiteilija Mieko Kanno.