Taiteellisen johtajan tervehdys

Kaija Saarikettu, kuva: Heidi Strengell

Kaustisen Kamarimusiikkiviikko on talvinen musiikin juhla. Nyt, vuonna 2020, on vuorossa jo 42. kerta. Kun ajattelee konserttien ja esittäjien määrää näiden vuosien aikana, on se huikean laaja , iso kokonaistapahtuma. Jokainen vuosi tuo oman värinsä tähän konserttien jatkumoon, jokainen kamarimusiikkiviikko tuo näkyviin omat ainutlaatuiset juhlakasvonsa. Tämän rohkenen sanoa oltuani useasti alkuvuosina ja vuosien varrella soittajana mukana ja tietenkin seurattuani mielenkiinnolla kamarimusiikkiviikon kulkua vuodesta vuoteen.

Kaustisella ja ympäristöseudulla on vahva klassisen musiikin traditio. Musiikki veti esimerkiksi omat vanhempani Kaustiselta aikoinaan musiikin opintoihin ja ammattiin. On syntynyt monenlaista pyörrettä, jossa klassinen musiikki ja kansanmusiikki ovat tukeneet ja elävöittäneet toinen toisiaan.

Tänä talvena Kaustisen Kamarimusiikkiviikon pääteemana on viulu ja viulumusiikki eri muodoissaan. Viikon aikana kuullaan mm. uutta ja aivan uusinta suomalaista viulumusiikkia, soolo- ja kamarimusiikkiteoksista konserttoihin, säveltäjinä mm. Paavo Heininen, Jyrki Linjama, Aulis Sallinen, Kalevi Aho ja Pekka Jalkanen. 

Vanhaan musiikkiin erikoistuneen Barocco Borealen konsertissa puolestaan kuullaan van Wassenaerin jousikonserttoja 1700-luvulta, joissa on neljä konsertoivaa viulustemmaa.

Kansanmusiikkivaikutteet näkyvät myös ohjelmistovalinnoissa, mm. itäeurooppalaisen viulumusiikin konsertissa, esiintyjinä Eeva Oksala, viulu, Kirill Kozlovski, piano ja Sami Varvio, harmonikka. Trio Teos (Kreeta-Julia Heikkilä, viulu, Jaani Helander, sello ja Jaan Ots, piano) esittää konsertissaan Ravelin ja Nordgrenin pianotriojen lisäksi Frank Martinin kansanmusiikkiaiheisiin perustuvan trion.

Nuorilla on tärkeä roolinsa viikon kokonaisuudessa, niin Soikoon viulu! -koulukonserteissa, joissa esitellään viulun historiaa soivassa muodossa, Musiikkilukion konsertissa kuin Lapset soittavat lapsille –konsertissa.

Myös viikon nuoret taiteilijat, viulisti Onni Koivisto ja harpisti Maaria Pulakka, esiintyvät kahdessa konsertissa.

Säveltäjä Paavo Heininen on esillä viikon yhteydessä, paitsi Concerto da Cameran säveltäjänä Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin konsertissa, myös vuoden kuvataiteilijan paikalla. Näyttelyssä Kansantaiteenkeskuksen Kalliosalissa on nähtävillä hänen visuaalisuuttaan, niin kuvien kuin videoteoksenkin muodossa.

Ensimmäisenä viikonloppuna on Kaustisen kirkossa Juhlamessu, jonka musiikin on säveltänyt Olli Kortekangas. Musiikki kiertää -konsertit viikon varrella ovat jo muodostuneet perinteeksi. Viikon päätöksenä on Talkookonsertti, jossa kuullaan viikon taiteilijoiden ja kaustislaisten ammattimuusikoiden esitysten lisäksi Aaro Kentalan syntymän 100-vuotisjuhlan johdosta hänen laulumusiikkiaan.

Minulla on ilo kutsua teidät mukaan talviseen musiikin juhlaan Kaustiselle!

Kaija Saarikettu